Letnia sałatka z pomidorami i halloumi – przepis
Letnia sałatka z pomidorami, halloumi i truskawkami to idealny i prosty przepis na upalne dni. Świeże bawole serca, truskawki, zioła i liście pomidora! Tak, liście pomidora są jadalne, a co więcej bardzo smaczne! Więc jeśli w ogródku lub na balkonie hodujesz pomidory i skrupulatnie odrywasz liście, aby pomidorki wyrosły jędrne i smaczne, nie wyrzucaj ich! A może uprawiasz nasturcję? Pamiętaj, że jej kwiaty i liście również są jadalne.
Zamiast liści pomidorów świetnie sprawdzą się również młode liście podagrycznika, który ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Słyszałeś/aś kiedyś, że liście pomidora są trujące? Sprawdź co powiedziały mi o tym badania naukowe!
Świeże, młode listki (najlepiej bez łodyżek) świetnie sprawdzą się do kanapek czy sałatek, trochę starsze i większe możesz dodać do zapiekanek czy nawet zupy. Mają piękny aromat, a jak wyglądają na talerzu! Sprawdź sam!
Letnia sałatka z pomidorami i halloumi
Stopień trudności
łatwy
Porcje
2
Przygotowanie
5 minut
Gotowanie
10
Składniki
- 2 bawole serca (czerwony i żółty)
- kilka młodych liści pomidora
- olej lniany
- garść truskawek
- halloumi
- świeżo mielony piperz
Przygotowanie
1. Umyj i osusz wszystkie składniki.
2. Pomidory pokrój w plasterki, a truskawki na pół.
3. Ułóż wszystko na talerzu, obsyp liśćmi pomidora i ulubionymi świeżymi ziołami (u mnie koper i liście nasturcji).
4. Skrop olejem lnianym i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
5. Halloumi przełóż na ręczniczek i dobrze odciśnij. Przekrój na 1,5cm paski.
6. Zgrilluj na patelni. Szybko ułóż na sałatce, aby ser był jeszcze miękki.
Sałatka świetnie sprawdzi się z grzanką z ciemnego pieczywa!