Stek z kalafiora z tahini – przepis
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) to jendoroczna roślina, należąca do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną jest róża, czyli mięsiste pędy skrócone. Pamiętajmy jednak o liściach, które również możemy dodać do zupy, pesto czy wytrawnej tarty. Co ciekawe, kalafior może ważyć nawet do 2 kg. Świetnie smakuje pieczony, krótko gotowany, surowy czy kiszony. Stek z kalafiora to danie, które zaspokoi wszystkich smakoszy!
Stek z kalafiora z tahini
Stopień trudności
Średni
Porcje
2
Przygotowanie
15 minut
Gotowanie
35 min.
Składniki
- 1 kalafior
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sos tahini
- pasta sezamowa tahini 2 łyżki
- letnia woda – na początku łyżka, potem do uzyskania konsystencji sosu
- sok z cytryny łyżka
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Kalafior opłucz i osusz.
2. Dużym nożem wykrój plastry o szerokości 2-3 cm. Liście możesz wykorzystać do zupy lub piec kalafior razem z nimi. Z dużej główki uzyskasz 2-3 ładne plastry i 2 „dupki”. Jeśli coś się pokruszy, nie martw się!
3. Plastry delikatnie posmaruj oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą. Do oliwy możesz dodać ulubione przyprawy. Sama uwielbiam wersję bardziej azjatycką z sosem sojowym, imbirem, kurkumą, papryką i czosnkiem. Jednak do tahini pasuje mi delikatniejsza wersja tego dania.
4. Ułóż na blaszce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Piecz około 30-40 minut, kalafior ma być dalej lekko twardy. Jeśli nie masz czasu w połowie pieczenia możesz lekko podkręcić temperaturę.
6. Podawaj z sosem tahini, świeżym granatem i ulubionymi ziołami. U mnie na spodzie jeszcze kasza jaglana.
Sos tahini podczas mieszania zmienia barwę na białą, powinien mieć kremową konsystencję.