Steki z selera – przepis
Steki z selera? Czemu nie! Podany z aromatyczną salsą z ziół i kwaśną cytryną. Może i czas pieczenia jest długi, ale seler możesz upiec wcześniej. Korzeń selera jest niskokaloryczny, 100 g to zaledwie 16 kcal. W smaku jest lekko słodki, z pyszną chrupiącą, lekko orzechową skórką.
Steki z selera z salsą verde
Stopień trudności
Średni
Porcje
2
Przygotowanie
15 minut
Gotowanie
1,5-2h
Składniki
- 1 seler (w zależności od porcji, dla 2 osób 1 średni jest wystarczający)
- oliwa z oliwek
- sól
Salsa verde
- zielone zioła (pietruszka, koperek, odrobina mięty)
- odrobina białego wina (możesz pominąć jeśli masz dobry blender, u mnie z mniejszą ilością oliwy ciężko połączyć składniki)
- oliwa z oliwek (około 50ml)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku (wystarczy odrobina)
Przygotowanie
1. Seler dokładnie wyszorować, wytrzeć. Nakłuć nożem. Oprószyć solą i natrzeć oliwą z oliwek.
2. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec 1,5 – 2 h w 210 °C. W trakcie pieczenia 2-3 razy obrócić. Sprawdzać nożem czy w środku jest miękki, a skorupka chrupiąca.
3. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej soku z cytryny.
4. Seler pokroić w steki, ułożyć na talerzu i podawać z sosem. Smacznego!
Jeśli nie masz świeżych ziół sprawdzą się również zamrożone. Pomysł na nakłuwanie selera pochodzi z https://www.rozkoszny.pl/. Zdecydowanie ułatwia pieczenie. Dziękuję!