Artykuły

Właściwości prozdrowotne podagrycznika pospolitego

Podagrycznik pospolity posiada przede wszystkim właściwości przeciwzapalne. Falkarainol, fitozwiązek należący do poliacetylenów, wyizolowany z tej rośliny działa trzydziestokrotnie silniej na hamowanie enzymu stanu zapalnego COX-1, niż indometacyna, czyli syntetyczny lek stosowany jako środek przeciwzapalny. Co ciekawe, mechanizm działania tej rośliny jest podobny do  działania NLPZ, w tym kwasu acetylosalicylowego (aspiryny), które również hamują aktywności cyklooksygenazy. Sama także sprawdziłam te właściwości, a wyniki były zaskakujące. Ekstrakty, szczególnie z kwiatów i liści, mogą być wykorzystane we wspomaganiu leczenia chorób związanych ze stanem zapalnym.

Roślina ta, bogata w związki polifenolowe, skutecznie wygasza stres oksydacyjny i zwiększa aktywność enzymów antyoksydacyjnych stanowiących naszą naturalną linię obrony przeciw wolnym rodnikom.

Właściwości przeciwdrobnoustrojowe potwierdzono w wielu badaniach naukowych.  Zdecydowanie najsilniej działał ekstrakt alkoholowy, w szczególności wobec Enterobacter cloacae, Klebsiella pneumonia, Staphylococcus aureusiPseudomonas fluorescens. Badania sugerują, że kumaryny, ale również olejki eteryczne oraz flawonoidy zawarte w roślinie wpływają na jej właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne.

Ochronne działanie na centralny system nerwowy mogą mieć flawonoidy zawarte w podagryczniku, m.in kwercetyna, kemferol, glukozydy oraz kwas hydroksycynamonowy, należący do fenolokwasów.

Potwierdzono, że nalewka z podagrycznika zwiększa wrażliwość szczurów na insulinę oraz pozytywnie wpływa na poziom glukozy. W przypadku dyslipidemii wywołanej celowo u zwierząt desmoxanem, po podaniu nalewki zauważono obniżenie frakcji LDL, podwyższenie HDL, obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz triacylogiliceroli. Efekt normoglikemiczny może być związany z obecnością w nalewce kwasu chlorogenowego i ferulowego.

Bibliografia

  1. Jakubczyk Karolina, Janda Katarzyna, Styburski Daniel, Łukomska Agnieszka. Goutweed (Aegopodium podagraria L.) botanical characteristics and prohealthy properties = Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria L.) charakterystyka botaniczna i właściwości prozdrowotne. Post. Hig. 2020 : vol. 74, s. 28-3
  2. Jakubczyk Karolina, Kwiatkowski Paweł, Sienkiewicz Monika, Janda Katarzyna. Zawartość polifenoli w ekstraktach z podagrycznika pospolitego (Aegopodium podadraria L.) oraz ich aktywność przeciwgronkowcowa. Post. Fitoter. 2018 : R. 19, nr 1, s. 3-9.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *