Blog

15 pomysłów na dynię

Dynia zaliczana jest do rodziny dyniowatych. Jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki. Popularna stała się również w Polsce, a dla wielu jest zwiastunem jesieni.

Historia

Dynia należy do jednych z najstarszych roślin uprawnych oraz leczniczych. Uprawiali ją Indianie czy Inkowie, a jej nasiona zostały znalezione w grobowcach w Meksyku sprzed 10 000 lat. Do Europy trafiła za sprawą żeglarzy hiszpańskich około XVI wieku.

Wartość odżywcza

Dynia jest niskokaloryczna, w zależności od gatunku zawiera zaledwie 26 kcal w 100g świeżego produktu, tylko 7g węglowodanów oraz niewielkie ilości białka czy tłuszczów. Zatem z czego składa się dynia? Z wody! Dynia zawiera jej nawet 92%. Dodatkowo, dynia jest naturalnym źródłem karotenoidów. W 100g znajduje się aż 8000μg tych cennych fitozwiązków.

Ciekawostka: Dynia uważana jest za warzywo. Jednak z botanicznego punktu widzenia jest owocem, często nazywanym jagodą. Dynia może osiągnąć masę nawet do 200 kg. Okazuje się, że dynia trafiła nawet do Księgi Rekordów Guinnessa. Włoska dynia uprawiana przez Stefano Cutrupi ważyła 1226 kg.

Co przygotować z dyni? Poniżej znajdziesz sporo inspiracji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *