Kolorowe jaja faszerowane
Wielkanoc kojarzy mi się z wiosną i tak chciałabym, aby wyglądał wtedy stół. Kolorowe jaja faszerowane świetnie wpisują się w ten klimat. Do barwienia jaj zastosowałam naturalne barwniki czyli kurkumę i zakwas z buraka. Jest to bardzo prosty i efektowny sposób na urozmaicenie świątecznych potraw. Barwniki sprawdzą się świetnie nie tylko przy kolorowaniu jaj do faszerowania, ale również do barwienia skorupek.
Kolorowe jaja faszerowane
Stopień trudności
Łatwy
Porcje
2-3
Przygotowanie
20 minut
Gotowanie
8 minut
Naturalnie barwienie
- jaja wg potrzeby (u mnie 3)
- łyżeczka kurkumy
- zakwas z buraka około 100 ml
Przygotowanie
- Jaja ugotuj na twardo ~8 minut
- Ostudź i uważnie obierz. Pamiętaj o zdjęciu błonki.
- W szklance zalej łyżeczkę kurkumy 120 ml wrzącej wody (około połowa szklanki). Lekko ostudź.
- Do drugiej szklanki wklej około 100 ml zakwasu z buraka.
- Umieść jaja pojedynczo w szklance na około 20 minut. Po tym czasie powinny pięknie się zabarwić.
- Przenieś na suchy talerzyk.
Jeśli chcesz uzyskać piękny kolor na całość, przekrój jajka na pół, wyjmij żółtko, a następnie umieść je w szklance z barwnikiem. Kolor różowy po czasie przechodzi w fiolet. Można jajka potrzymać dłużej w barwniku, jednak jajka lekko twardnieją, bądź zanurzyć w barwniku przed samym podaniem.
Kolorowe jaja faszerowane
- żółtko (u mnie z 3 jajek)
- pół dojrzałego awokado
- łyżka mascarpone (można zastąpić skyrem czy gęstym jogurtem naturalnym)
- sok z cytryny
- sól do smaku
- szczypta zielonej herbaty Matcha
Przygotowanie
- Wszystkie składniki umieść w blenderze czy malakserze.
- Następnie rozdrobnij składniki jednolitą masę.
- Dopraw solą i sokiem z cytryny.
- Napełnij połówki jaj za pomocą rękawa cukierniczego czy łyżeczki.
- Możesz ozdobić kiełkami czy kwiatami jadalnymi (teraz pięknie kwitnie forsycja)
Sok z cytryny zabezpieczany awokado przed zmianą barwy, jednak lepiej przygotować farsz na świeżo.
Smacznego!