Jogurtowa Panna cotta
Panna cotta, czyli deser pochodzący z północy Włoch. W języku włoskim oznacza „gotowaną śmietankę”. Przedstawię Wam trochę lżejszą wersję tego deseru z jogurtem naturalnym. Świetnie sprawdzi się również skyr. Tradycyjnie panna cotta podawana jest z musem truskawkowym, jednak idealnie sprawdzą się tu również maliny. Owoce jagodowe wykazują silny potencjał antyoksydacyjny. Zdecydowanie biją inne owoce na głowę. W międzynarodowej skali ORAC potencjał antyoksydacyjny truskawek to 4302 μmol TE/100 g, zaś malin malin aż 5065 μmol TE/100 g.
Panna cotta
Stopień trudności
Łatwy
Porcje
4
Przygotowanie
20 minut
chłodzenie – 60 min
Gotowanie
5 minut
Składniki
- jogurt naturalny 400g
- agar/żelatyna – 2 płaskie łyżki
- słodzik (wg uznania, jednak wystarczy niewielka ilość np. 2 łyżeczki)
- truskawki/maliny – 200g
- laska wanilii
Przygotowanie
Żelatynę dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudź. Przetnij wzdłuż laskę wanilii, nożem wyjmuj nasionka. Dodaj żelatynę, słodzik oraz wanilię do jogurtu, dokładnie wymieszaj. Przelej masę do 4 kokilek/filiżanek. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Owoce zblenduj. Polej musem owocowym. Smacznego!
Przed podaniem należy włożyć kokilki do gorącej wody na kilka sekund (łatwiej wyciągniesz panna cottę z foremek), odwrócić foremkę do góry dnem już na talerzu.