Czym jest Matcha i jak ją przygotować?
Matcha to zielona sproszkowana herbata pochodząca z Japonii. Co ciekawe, powstaje z tej samej rośliny co herbata zielona czy czarna, czyli Camellia sinensis. Matcha uznawana jest za najbardziej aromatyczną zieloną herbatę i produkt najwyższej jakości. Tradycyjnie Matchę spożywa się w postaci naparu, a rytuał ten pochodzi z Japońskiej Ceremonii Herbacianej (chanoyu).
Do przygotowania Matchy potrzebujemy czarki (matchawan), bambusowej trzepaczki (chasen) oraz bambusowej łyżeczki (chashaku). Jeśli ich nie masz, nie martw się . Zaparzamy około 2 łyżeczek chashaku, czyli jednej łyżeczki do herbaty i zalewamy wodą o temperaturze 80°C (100ml). Proszek należy rozdrobnić przy użyciu babusowej trzepaczki lub spieniacza do mleka tak aby powstała gęsta piana. Ten etap jest bardzo istotny, im lepiej rozpuścimy proszek, tym Matcha będzie miała silniejsze właściwości prozdrowotne. Teraz możemy dolać wody bądź mleka, powstanie wtedy Matcha latte. Macha również świetnie smakuje z cytryną.
Próbowaliście Matchę? Jak Wam smakowała?
Więcej możecie doczytać w moim artykule w czasopiśmie Foods, ale spokojnie, jeszcze do tego wrócimy. Próbowaliście? Jak wrażenia?