Pizza z hiszpańskimi dodatkami – przepis
9 lutego to Międzynarodowy Dzień pizzy. Pomimo, że to iście włoskie danie, popularna jest na całym świecie. Okazuje się, że jej historia sięga starożytności i już w starożytnym Rzymie popularne były placki drożdżowe focaccia przyprawiane ziołami i serem. To właśnie włosi odpowiadają za dodatek pomidorów do pizzy, a pierwsze „pizzerrie” pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. Mój wyjazd do Hiszpanii i zakupy spożywcze spowodowały, że na pizzy pojawiły się gotowane karczochy, oliwki i fuet czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa dojrzewająca.
Pizza z hiszpańskimi dodatkami
Stopień trudności
Średni
Porcje
2
Przygotowanie
15 minut
2 h wyrastanie ciasta
Gotowanie
12 minut
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej 450 (może być specjalna mąka na pizzę 00)
- oliwa z oliwek ~2 łyżek
- sól ~ łyżeczki
- drożdże – 25g
- cukier – płaska łyżeczka
- letnia woda
Sos
- pomidory z puszki
- zioła prowansalskie
Dodatki
- 2 karczochy
- kilka plastrów kiełbasy dojrzewającej
- kilka czarnych oliwek
- 1/4 cebuli pokrojonej w pióra
- mozzarella light
Przygotowanie
1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: do 100 ml ciepłej wody dodaj cukier, drożdże, wymieszaj. Pamiętaj, że drożdże nie lubią metalu. Odstaw na 10-15 minut, niech zaczną pracować.
2. Do miski (szklanej lub plastikowej) wsyp mąkę, sól, zaczyn oraz olej. Wyrób ciasto. W razie potrzeby dodawaj wody, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2h.
3. Przygotuj sos. Do garnka wlej krojone pomidory w puszce, dodaj ulubione zioła, pieprz bądź chili. Odparuj nadmiar wody.
4. Jeśli masz świeże karczochy odetnij łodygę oraz liście zewnętrzne (około 10), odetnij końcówkę karczocha – 1/3 od góry. Potnij na ósemki. Od razu skrop sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieje. Gotuj przez 12-15 minut z dodatkiem soku z połówki cytryny. Dobrze odsącz.
5. Rozwałkuj ciasto, w razie potrzeby podsyp mąką. Rozsmaruj sos. Ułóż dodatki.
6. Rozgrzej piekarnik, 220°C góra, dół. Piecz pizzę przez 12 minut, w połowię pieczenia dodaj porwaną mozzarellę.
Mozzarella light zawiera więcej wody, odsącz ją dobrze ręcznikiem papierowym.
Jeśli nie masz świeżych karczochów użyj tych ze słoika bądź zastąp ulubionym warzywem!
Smacznego!