Przepisy

Fasola Tikki masala

Zdecydowanie mogę powiedzieć, że kiedyś nie lubiłam fasoli. Długie gotowanie, namaczanie, a potem zastanawianie się co z nią zrobić? Jednak wraz z ograniczaniem mięsa, zdecydowanie zaczęła częściej panować w moim domu. Fasaola Tikki masala to receptura oparta na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.  Jednak sam przepis to klasyk kuchni brytyjskiej.  W oryginale z kurczakiem, świetnie sprawdzi się też tofu.

Fasola Tikki masala


Stopień trudności

Średni

Porcje

4

Przygotowanie

20 minut

moczenie fasoli – noc

Gotowanie

30 minut


Składniki

  • Fasola 400g – wcześniej ugotowana bądź z puszki
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki
  • szczypta mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 3 rozgniecione goździki
  • odrobina chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • puszka pomidorów krojonych
  • jogurt naturalny/mleczko kokosowe ~100ml
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Ugotuj fasolę wg etykiety na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce, czosnek zgnieć w prasce. Przełóż całość na patelnię, dodaj olej i podsmaż. Przyprawy wymieszaj, w moździerzu rozgnieć goździki i ziarna kolendry. Dodaj wszystkie przyprawy, podsmażaj 3 minuty. Dodaj pomidory w puszcze, wymieszaj i dodaj ugotowaną fasolę. Podduszaj kilka minut. Dodaj mleczko kokosowe. Dopraw solą. Udekoruj świeżymi ziołami kolendrą lub pietruszką. Smacznego!

Jeśli chcesz żeby, fasolka krócej się gotowała, namocz ją na całą noc z łyżką soli. Sól skraca czas gotowania i powoduje, że fasolka równomiernie się gotuje. Sprawdź czas gotowania na opakowaniu, jest on różny w zależności od odmiany fasoli. Zawsze gotuje całe opakowanie, a później przygotowuje obiad i pasty kanapkowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *