Fasola Tikki masala
Zdecydowanie mogę powiedzieć, że kiedyś nie lubiłam fasoli. Długie gotowanie, namaczanie, a potem zastanawianie się co z nią zrobić? Jednak wraz z ograniczaniem mięsa, zdecydowanie zaczęła częściej panować w moim domu. Fasaola Tikki masala to receptura oparta na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jednak sam przepis to klasyk kuchni brytyjskiej. W oryginale z kurczakiem, świetnie sprawdzi się też tofu.
Fasola Tikki masala
Stopień trudności
Średni
Porcje
4
Przygotowanie
20 minut
moczenie fasoli – noc
Gotowanie
30 minut
Składniki
- Fasola 400g – wcześniej ugotowana bądź z puszki
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki
- szczypta mielonego kuminu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 3 rozgniecione goździki
- odrobina chili
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- puszka pomidorów krojonych
- jogurt naturalny/mleczko kokosowe ~100ml
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie
Ugotuj fasolę wg etykiety na opakowaniu. Cebulę pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce, czosnek zgnieć w prasce. Przełóż całość na patelnię, dodaj olej i podsmaż. Przyprawy wymieszaj, w moździerzu rozgnieć goździki i ziarna kolendry. Dodaj wszystkie przyprawy, podsmażaj 3 minuty. Dodaj pomidory w puszcze, wymieszaj i dodaj ugotowaną fasolę. Podduszaj kilka minut. Dodaj mleczko kokosowe. Dopraw solą. Udekoruj świeżymi ziołami kolendrą lub pietruszką. Smacznego!
Jeśli chcesz żeby, fasolka krócej się gotowała, namocz ją na całą noc z łyżką soli. Sól skraca czas gotowania i powoduje, że fasolka równomiernie się gotuje. Sprawdź czas gotowania na opakowaniu, jest on różny w zależności od odmiany fasoli. Zawsze gotuje całe opakowanie, a później przygotowuje obiad i pasty kanapkowe.