Przepisy

Galette z jabłkami

Galette, czyli tarta rustykalna pochodząca z Francji. Podawana jest zarówno na słodko z owocami jak i w wersji wytrawnej. Jest bardzo prosta, a jej kształt przykuwa wzrok. Nie potrzebujemy tu żadnej formy, nie musimy wcześniej podpiekać ciasta kruchego, co znacznie zaoszczędza czas. W mojej wersji smak jabłek podkręciłam rozmarynem i cynamonem, zaś ciasto jest pszenno-owsiane.

Galette z jabłkami


Stopień trudności

Średni

Porcje

Przygotowanie

20 minut

ciasto – godzina w lodowce

Gotowanie

25 minut


Składniki

  • 3 duże jabłka (u mnie Gala)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki owsianej (może być w całości pszenna)
  • zimne masło około 90g
  • 40-50g cukru, bądź słodzika
  • 1 łyżka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Masło pokroić na mniejsze części, dodać mąkę, cukier i zagnieść. Gdyby ciasto się nie kleiło można zwiększyć ilość masła lub dodać łyżkę jogurtu. Dodać imbir i połowę cynamonu.
  2. Ciasto kruche zawinąć w folię i zostawić na godzinę w lodówce.
  3. Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę czy plasterki. Mi w tym zadaniu pomógł robot planetarny z nakładką do siekania. Polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały i oprószyć cynamonem, dodać posiekany rozmaryn i wymieszać.
  4. Po danym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek.
  5. Jabłka ułożyć na środku, a brzegi ciasta zawinąć (tak jak na zdjęciu).
  6. Piecz przez około 25 minut w 190 stopniach. Ciasto powinno być przyrumienione, a jabłka miękkie.

Pamiętaj, że ciasto kruche można mrozić. Zatem przygotuj podwójną porcję, i jedną z kulek pozostaw w zamrażarce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *