Galette z jabłkami
Galette, czyli tarta rustykalna pochodząca z Francji. Podawana jest zarówno na słodko z owocami jak i w wersji wytrawnej. Jest bardzo prosta, a jej kształt przykuwa wzrok. Nie potrzebujemy tu żadnej formy, nie musimy wcześniej podpiekać ciasta kruchego, co znacznie zaoszczędza czas. W mojej wersji smak jabłek podkręciłam rozmarynem i cynamonem, zaś ciasto jest pszenno-owsiane.
Galette z jabłkami
Stopień trudności
Średni
Porcje
Przygotowanie
20 minut
ciasto – godzina w lodowce
Gotowanie
25 minut
Składniki
- 3 duże jabłka (u mnie Gala)
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki owsianej (może być w całości pszenna)
- zimne masło około 90g
- 40-50g cukru, bądź słodzika
- 1 łyżka cynamonu
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
Przygotowanie
- Masło pokroić na mniejsze części, dodać mąkę, cukier i zagnieść. Gdyby ciasto się nie kleiło można zwiększyć ilość masła lub dodać łyżkę jogurtu. Dodać imbir i połowę cynamonu.
- Ciasto kruche zawinąć w folię i zostawić na godzinę w lodówce.
- Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę czy plasterki. Mi w tym zadaniu pomógł robot planetarny z nakładką do siekania. Polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały i oprószyć cynamonem, dodać posiekany rozmaryn i wymieszać.
- Po danym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek.
- Jabłka ułożyć na środku, a brzegi ciasta zawinąć (tak jak na zdjęciu).
- Piecz przez około 25 minut w 190 stopniach. Ciasto powinno być przyrumienione, a jabłka miękkie.
Pamiętaj, że ciasto kruche można mrozić. Zatem przygotuj podwójną porcję, i jedną z kulek pozostaw w zamrażarce.