
Kolorowe faworki – przepis
Tłusty czwartek już niedługo dlatego dzielę się z Wami przepisem na kolorowe faworki z matchą i klitorią ternateńską. Faworki to zdecydowanie mój typ podczas tego święta, pewnie z racji małej ilości cukru w samym cieście i przyjemność płynącą z chrupania. Wzbogacone o fitozwiązki z pewnością podbiją Twoje serce!
Nie masz matchy? Dodaj spirulinę, zakwas z buraka czy sproszkowany hibiskus. Niech Twoje faworki nie będą nudę.
Kolorowe faworki
Stopień trudności
Średni
Porcje
Przygotowanie
20 minut
Gotowanie
15 minut
Składniki
- mąka tortowa 179 g (2 mniejsze szklanki)
- 2 żółtka
- 5 łyżek jogurtu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 2 kieliszki wódki
- 2 łyżeczki matchy
- 2 łyżeczki sproszkowanej klitorii ternatańskiej
Przygotowanie
- Mąkę przesiej. Wszystkie sypie składniki wymieszaj w misce,
- Dodaj masło pocięte w mniejsze kawałki oraz żółtka i zagnieć. Powoli dodawaj jogurt.
- Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać do miski. Wymaga to ciut siły i czasu.
- Do 2 mniejszych miseczek przesyp matchę oraz klitorię. Zalej wódką, wymieszaj i odstaw na przynajmniej 10 minut.
- Gotowe ciasto podziel na 3 części, do jednej dodaj matchę, do drugiej klitorię i ponownie zagnieć.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinkę bądź całą noc.
- Rozwałkuj na grubość 2-3 mm, całość potnij na paski o szerokości ~3cm i długości 5-6 cm. W środku natnij i przepleć aby uzyskać kształt faworków.
- Piecz 10 minut w 170°C. W zależności od piekarnika czas może być krótszy lub dłuższy.
Kolorowe faworki po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem wymieszanym z matchą bądź hibiskusem. Ja wykorzystałam herbatkę przywiezioną z Turcji, którą dostałam w prezencie od siostry, na bazie granatu i cukru.
Jeśli chcecie pominąć wódkę (chociaż w tym przypadku fitozwiązki przechodzą do niej o wiele lepiej niż do wody i jest ona w tradycyjnym przepisie) barwniki zalej odrobiną gorącej wody i po ostudzeniu dodaj do jogurtu.

Jak podobają Wam się faworki w takiej odsłonie?

