Placki z kimchi – przepis
Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych warzyw. Najczęściej jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale do przygotowania kimchi można wykorzystać różne warzywa np. dynię. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili, czyli gochugaru.
W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, używane jest jako składnik wielu innych potraw, takich jak zupa kimchi, kimchi bokkeumbap (smażony ryż z kimchi) czy właśnie placki z kimchi, czyli Kimchijeon lub Kimchi-buchimgae. Placki z kimchi przygotowuje się głównie z pokrojonego kimchi, mąki, a czasem innych warzyw. Jednak często dodaje się również mięso np. mieloną wieprzowinę.
Słowo kimchi oznacza sfermentowane warzywa i pochodzi z chińskiego chimchae, oznaczającego solone warzywa. Pierwsze kimchi, w celu zachowania rzepy przez zimę, mogło być przygotowywane w Korei już w VII wieku. Co ciekawe, w 2013 roku tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę – kimjang – został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Jeśli jesteś fanem kimchi i przygotowujesz je regularnie, ale nie masz na nie pomysłu, spróbuj go koniecznie w tej wersji! Przygotowanie samodzielne kimchi sprawia dużo radości i nie jest trudne, jeśli jednak nie masz na to ochoty, nic straconego! Kimchi jest dostępne w wielu sklepach spożywczych. Placki jednak wychodzą najlepiej z kimchi, które już trochę przeleżakowało w lodówce, szkoda nam wyrzucić, a samo już nie smakuje tak jak w pierwszych dniach. Danie idealne do wykorzystania resztek! Jak zawsze znajdziecie tu mnóstwo aromatycznych przypraw, źródło fitozwiązków m.in. kurkuminy, piperyny czy alicyny. Dodatkowo w przepisie zastosowałam mąki bezglutenowe, ale oczywiście zamiast mąki owsianej, możesz wykorzystać pszenną bądź ryżową.
Placki z Kimchi
Stopień trudności
Średni
Porcje
3
Przygotowanie
35 minut
Gotowanie
10 minut
Składniki
- Kimchi odsączone z wody ~ 1 szklanki
- woda z kimchi ~ 3-4 łyżki
- woda gazowana ~100ml (pól szklanki)
- mąka owsiana – poł szklanki
- mąka ziemniaczana – 2-3 łyżki
- szalotka + szczypior
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 0,5 łyżeczki oleju
- 3 rozgniecione goździki
- odrobina chili
- 2 łyżki oleju
Sos: łyżka sosu sojowego, łyżka wody, łyżeczka octu ryżowego (można zastąpić innym), pół łyżeczki syropu klonowego/miodu, odrobina chili, łyżka prażonego sezamu.
Przygotowanie
Kimchi, jeśli jest w większych kawałkach, warto pokroić na mniejsze części, umieścić w misce. Dodać wodę z kimchi, wodę gazowaną oraz przyprawy. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Masa ma być lekko płynna, konsystencji gęstej śmietany. Szalotkę i szczypiorek posiekać. Szalotkę dodać do masy. Na patelni o średnicy 30-35 centymetrów rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany olej wylej masę, posyp 2/3 szczypiorku. Smaż około 7 min., obróć i smaż przez taki sam czas na drugiej stronie. Przełóż placek na talerz, przekrój na 8 części jak pizzę, posyp prażonym sezamem i szczypiorkiem. Możesz podać z sosem.
Jeśli chcesz, żeby placki były cienkie i chrupiące wybierz większą patelnie, jeśli jednak wolisz grube mniejsza będzie w sam raz. Do placów możesz dodać również inne warzywa np. paprykę, jarmuż.