Hiszpańska Paella – przepis
Paella, czyli tradycyjna potrawa hiszpańska z ryżu z szafranem i różnymi dodatkami (kurczakiem czy owocami morza) stała się popularna na słonecznych plażach Walencji i Barcelony. W patelni pełnej ryżu, zakochał się świat! Oprócz świeżych ryb, krewetek, kalmarów, małży i małży prawdziwym skarbem paelli z owoców morza jest ryż.
Paellę pierwszy raz próbowałam w Barcelonie i wiedziałam, że muszę to powtórzyć. Tegoroczny wyjazd do Alicante i Walencji był na to idealną okazją. Co więcej, w Walencji znajduję się piękny targ (Mercado Central de Valencia) z 1839 roku, na którym kupiłam patelnię za 5 euro! Polecam każdemu taką pamiątkę z wakacji. Bardzo szybko się nagrzewa, co skraca czas gotowania i można zapakować ją do piekarnika. Wróciłam z dwoma rozmiarami. Na mniejszej idealna wychodzi szakszuka.
Hiszpańska Paella
Stopień trudności
Średni
Porcje
3-4
Przygotowanie
20 minut
Gotowanie
25 minut
Składniki
- ryż arroza 250g
- cebula 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- pół papryki
- czosnek 3 ząbki
- owoce morza (mieszanka/krewetki)
- szafran 10g (możesz zastąpić kurkumą)
- bulion ~1litr
- przyprawa do paelli
- wino 100ml
- oliwa z oliwek 3 łyżki
Przygotowanie
- Szafran zalej gorącym bulionem, możesz w nim również rozmrozić owoce morza, jeśli jest taka potrzeba.
- Warzywa pokrój w kostkę.
- Na patelni, najlepiej do paelli, rozgrzej oliwę z oliwek.
- Podsmaż cebulę, po chwili dodaj paprykę oraz czosnek. Dodaj pomidory i przyprawy. Smaż 3 minuty.
- Dodaj ryż. Dobrze wymieszaj, aby oliwa otuliła ziarenka ryżu. Smaż 2 minuty
- Dodaj wino, odparuj i dolej bulion z szafranem. Płyn powinien być 2-3 cm ponad ryżem.
- Gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
- W razie potrzeby podlewaj bulionem.
- Na wierzchu ułóż krewetki/inne owoce morza. Możesz dołożyć świeży czy mrożony groszek (mrożony wystarczy wcześniej przelać gorącą wodą). Gotuj 5 minut, po czym obróć je na druga stronę, gotuj kolejne 5. Czas dostosuj do ryżu i wybranych stworzeń morskich.
- Bulion powinien odparować, a spód lekko się podpiec. Prawdziwa hiszpańska paella ma wręcz skorupkę na dolę, a cała przyjemność to skrobanie jej łyżką.
- Ryż będzie gotował się około 18-20 minut.
- Po zdjęciu z ognia, odstaw na 5 minut i przykryj ściereczką Podawaj skropione cytryną!
- Hiszpańska paella najlepiej smakuje prosto z patelni, tak aby każdy nałożył sobie odpowiednią porcję na talerz.
Jeśli chcesz uzyskać chrupiące dno to po kilku minutach odpoczynku pod ściereczką, odstaw patelnię z powrotem na ogień. Zwiększ temperaturę na średnio-wysoką i jak usłyszysz trzaski (efekt dźwiękowy podobny do deszczu uderzającego o parapet), odczekaj 1-2 minuty i wyłącz grzanie.
Możesz wykorzystać ryż Arroza, Bomba czy Calasparra. Te ziarna ryżu wchłaniają 3 razy więcej płynu niż normalny ryż długoziarnisty i pozostają nienaruszone, co oznacza, że są pełne smaku.
Obiecuję, że przepis jest prosty i pyszny!