Przepisy

Hiszpańska Paella – przepis

Paella, czyli tradycyjna potrawa hiszpańska z ryżu z szafranem i różnymi dodatkami (kurczakiem czy owocami morza) stała się popularna na słonecznych plażach Walencji i Barcelony. W patelni pełnej ryżu, zakochał się świat! Oprócz świeżych ryb, krewetek, kalmarów, małży i małży prawdziwym skarbem paelli z owoców morza jest ryż.

Paellę pierwszy raz próbowałam w Barcelonie i wiedziałam, że muszę to powtórzyć. Tegoroczny wyjazd do Alicante i Walencji był na to idealną okazją. Co więcej, w Walencji znajduję się piękny targ (Mercado Central de Valencia) z 1839 roku, na którym kupiłam patelnię za 5 euro! Polecam każdemu taką pamiątkę z wakacji. Bardzo szybko się nagrzewa, co skraca czas gotowania i można zapakować ją do piekarnika. Wróciłam z dwoma rozmiarami. Na mniejszej idealna wychodzi szakszuka.

Hiszpańska Paella


Stopień trudności

Średni

Porcje

3-4

Przygotowanie

20 minut

Gotowanie

25 minut


Składniki

  • ryż arroza 250g
  • cebula 1 sztuka
  • pomidor 1 sztuka
  • pół papryki
  • czosnek 3 ząbki
  • owoce morza (mieszanka/krewetki)
  • szafran 10g (możesz zastąpić kurkumą)
  • bulion ~1litr
  • przyprawa do paelli
  • wino 100ml
  • oliwa z oliwek 3 łyżki

Przygotowanie

  1. Szafran zalej gorącym bulionem, możesz w nim również rozmrozić owoce morza, jeśli jest taka potrzeba.
  2. Warzywa pokrój w kostkę.
  3. Na patelni, najlepiej do paelli, rozgrzej oliwę z oliwek.
  4. Podsmaż cebulę, po chwili dodaj paprykę oraz czosnek. Dodaj pomidory i przyprawy. Smaż 3 minuty.
  5. Dodaj ryż. Dobrze wymieszaj, aby oliwa otuliła ziarenka ryżu. Smaż 2 minuty
  6. Dodaj wino, odparuj i dolej bulion z szafranem. Płyn powinien być 2-3 cm ponad ryżem.
  7. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
  8. W razie potrzeby podlewaj bulionem.
  9. Na wierzchu ułóż krewetki/inne owoce morza. Możesz dołożyć świeży czy mrożony groszek (mrożony wystarczy wcześniej przelać gorącą wodą). Gotuj 5 minut, po czym obróć je na druga stronę, gotuj kolejne 5. Czas dostosuj do ryżu i wybranych stworzeń morskich.
  10. Bulion powinien odparować, a spód lekko się podpiec. Prawdziwa hiszpańska paella ma wręcz skorupkę na dolę, a cała przyjemność to skrobanie jej łyżką.
  11. Ryż będzie gotował się około 18-20 minut.
  12. Po zdjęciu z ognia, odstaw na 5 minut i przykryj ściereczką Podawaj skropione cytryną!
  13. Hiszpańska paella najlepiej smakuje prosto z patelni, tak aby każdy nałożył sobie odpowiednią porcję na talerz.

Jeśli chcesz uzyskać chrupiące dno to po kilku minutach odpoczynku pod ściereczką, odstaw patelnię z powrotem na ogień. Zwiększ temperaturę na średnio-wysoką i jak usłyszysz trzaski (efekt dźwiękowy podobny do deszczu uderzającego o parapet), odczekaj 1-2 minuty i wyłącz grzanie. 

Możesz wykorzystać ryż Arroza, Bomba czy Calasparra. Te ziarna ryżu wchłaniają 3 razy więcej płynu niż normalny ryż długoziarnisty i pozostają nienaruszone, co oznacza, że ​​są pełne smaku.

Obiecuję, że przepis jest prosty i pyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *