Pieczona owsianka z owocami – przepis
Znudziła Ci się standardowa owsianka? Spróbuj pieczonej owsianki z owocami. Sprawdzi się na pierwsze czy drugie śniadanie. Możesz upiec ją w keksówce, po ostudzeniu pokroić i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię!
Pieczona owsianka z owocami
Stopień trudności
Średni
Porcje
2
Przygotowanie
10 minut
Gotowanie
15-20 minut
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 100 g owoców (u mnie mrożone truskawki, wiśnie i maliny)
- 1 jajko
- proszek do pieczenia – łyżeczka
- kilka orzechów na wierzch
- odrobina dowolnego słodzika
- cynamon – łyżeczka (3-4g)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj, pozostaw orzechy i kilka owoców. Przełóż całość do kokilek do zapiekania (u mnie 2 większe, jeśli masz standardowe małe kokilki masa zmieści się do 4). Ciasto nie urośnie sporo, dlatego wypełnij je w 90%.
- Na wierzchu ułóż kilka sztuk owoców i orzechów.
- Piecz 15-20 minut w 180°C. Jeśli masz małe naczynka czas może być krótszy.
Owsiankę możesz podawać z jogurtem naturalnym i odrobiną syropu klonowego. Do środka możesz dodać również kakao czy gorzką czekoladę.