Turmeric latte – przepis na złote mleko
Turmeric latte, inaczej złote mleko to prosty napój, który przygotujesz w kilka minut! Kurkuma, która jest jego bazą zawiera wiele właściwości prozdrowotnych.
Turmeric latte
Stopień trudności
Łatwy
Porcje
1
Przygotowanie
10 minut
Gotowanie
5 minut
Składniki
- mleko/napój roślinny – 100-150 ml (u mnie owsiane)
- kurkuma – 2 płaskie łyżeczki
- cynamon – pół łyżeczki
- imbir – pół łyżeczki
- pieprz – szczypta
Przygotowanie
- Mleko spieniamy w wysokiej szklance. W okresie jesienno-zimowym, warto mleko/napój roślinny podgrzać.
- W mniejszym naczyniu zalewamy przyprawy niewielką ilością wrzącej wody (~30ml), najlepiej przykryć naczynie na 5 min.
- Wlewamy napar do mleka roślinnego. Jeśli ma być klarowny warto go najpierw przesączyć np. przez drobne sitko.
- Całość posypujemy delikatnie kurkumą.
Oczywiście napój możecie wzbogacić o espresso. Zamiast mleka możecie wykorzystać samą wodę. Wtedy dodaję również goździki i laskę cynamonu, a także plasterek cytryny. Pamiętajmy, że piperyna zawarta w pieprzu zwiększa biodostępność kurkuminy nawet o 20 razy. Kurkumina lepiej wchłania się przy dodatku tłuszczu, dlatego warto taki napar/ latte spożywać wraz z posiłkiem, czy wykorzystać mleko 3,2%.