Jak przechowywać świeżą kurkumę?
Zastanawialiście się kiedyś jak prawidło przechowywać świeżą kurkumę? A może kupiliście świeże kłącza i szybko straciły swoją jędrność? Jeśli tak to następnym razem zastosujcie tę prostą instrukcję!
Krok 1
Umyj świeży korzeń kurkumy za pomocą szczotki lub gąbki, aby usunąć brud. Umyj go dokładnie ciepłą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń.
Krok 2
Osusz korzeń kurkumy ręcznikiem papierowym. Jednym z największych problemów związanych z chłodzeniem korzenia kurkumy jest rozwój pleśni. Dokładne wysuszenie korzenia kurkumy pomoże uniknąć tego problemu, więc wytrzyj dokładnie kurkumę papierowym ręcznikiem bądź ściereczką, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci!
Krok 3
Zawiń kurkumę w suchy ręcznik papierowy i umieść w zamkniętej torebce (najlepiej strunowej). Ręcznik papierowy wchłonie dodatkową wilgoć, zapewniając, że na kurkumie nie rozwinie się pleśń. Nie zawijaj kłączy zbyt mocno, wystarczy je lekko otulić, a następnie umieścić w torebce strunowej. Zamiast strunowego woreczka możesz wykorzystać papierową torbę, wtedy dodatkowy ręcznik papierowy nie będzie potrzebny, gdyż papier pochłonie nadmiar wilgoci.
Krok 4
Umieść zapakowany korzeń kurkumy w lodówce. Przechowywana w ten sposób kurkuma powinna być przechowywany do 2 tygodni.