
Piernik staropolski długo dojrzewający
Piernik czy pierniczki i ich świąteczny zapach to dla mnie atrybuty świąt. 3 tygodnie do Wigilii to ostatnia szansa na przygotowanie długo dojrzewającego piernika. Ciasto powinno dojrzewać 2-6 tygodni. Im dłużej tym lepiej. Z przepisu wychodzą 3 podłużne pierniki idealne i praktyczne na wszystkie dni świąteczne. Nie szukajcie w tym przepisie mąki bez glutenu, małej ilości cukru czy tłuszczu. Piernik nie jest fit, choć odrobinę zmniejszyłam ilość kalorii, ale jest pyszny!
Jeśli nie macie przyprawy piernikowej bądź macie ochotę przygotować ją samodzielnie zajrzyjcie tutaj!
Piernik staropolski długo dojrzewający
Stopień trudności
Średni
Porcje
3
Przygotowanie
20 minut
3 tyg. leżakowania w zimnym miejscu
Gotowanie
–
Składniki
- kostka masła 200g
- cukier/słodzik 130g
- miód 400g
- mąka pszenna typ 450 1kg
- mleko 150 ml
- jajka 3 sztuki
- 3 płaskie łyżki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki domowej przyprawy piernikowej
Przygotowanie
Masło i cukier rozpuścić w garnku, dodać miód i mleko. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, domową przyprawę piernikową i jajka. Dodać płynne składniki. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Przykryć ściereczką i pozostawić na 3-4 tygodnie w zimnym miejscu np. piwnicy czy lodówce.
Już niebawem 2 część czyli pieczenie i przełożenie powidłami śliwkowymi!


