Klitoria – Blue Matcha/Butterfly Pea Tea – przepis
Klitoria ternateńska to roślina należąca do rodziny bobowatych. Powszechnie stosowana w medycynie arjuwedyjskiej w postaci naparów. Jej cudowny niebieski, a czasem różowy kolor wpływa na jej coraz większą popularność. Co ciekawe herbatę określamy jako Blue Matcha czy Butterfly Pea Tea, która nie tylko cieszy nasze oko, ale również wykazuje szerokie działanie prozdrowotne. Jak zatem przygotować herbatę czy latte z kwiatów klitorii?
Blue Matcha/Butterfly Pea Tea
Stopień trudności
Łatwy
Porcje
1
Przygotowanie
10 minut
Gotowanie
–
Składniki
- kwiaty klitorii (około 4-5 sztuk na szklankę)
- sok z cytryny
- wrzątek
Przygotowanie
- Kwiaty klitorii umieść w szklance (w przezroczystej zauważysz piękną barwę)
- Zalej około 200 ml wrzącej wody. Im wyższa temperatura tym więcej fitozwiązków.
- Przykryj i odstaw na 5-10 minut.
- Możesz dodać kilka kropli cytryny i obserwować zmianę zabarwienia na różowy.
Napar z klitorii nie jest charakterystyczny w smaku, dodatek cytryny podkreśli jego walory smakowe i piękną barwę.
Blue Matcha/Butterfly Pea Latte
Stopień trudności
Łatwy
Porcje
1
Przygotowanie
10 minut
Gotowanie
–
Składniki
- kwiaty klitorii (około 4-5 sztuk na szklankę)
- mleko (może być napój roślinny)
- ewentualnie miód/syrop z agawy czy słodzik
Przygotowanie
- Kwiaty klitorii umieść w niewielkiej szklance
- Zalej około 50 ml wrzącej wody. Im wyższa temperatura tym więcej fitozwiązków.
- Przykryj i odstaw na 5 minut.
- W tym czasie podgrzej i spień mleko w wysokiej szklance.
- Dodaj napar z klitorii (tak jak espresso do kawy).
Możesz po prostu zagotować mleko z kwiatami klitorii i potem przecedzić.
Smacznego!