Pomidorowa na zimno, czyli Gazpacho
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów. Likopen zawarty w pomidorach wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, chroni również nasz układ sercowo – naczyniowy. Źródłem likopenu są także owoce m. in.: arbuz, papaja czy morela.
Gazpacho
Stopień trudności
Średni
Porcje
4
Przygotowanie
25 minut
Gotowanie
0 minut
Składniki
- 5-6 dobrych pomidorów malinowych
- 3 ogórki gruntowe (+ do podania poł na porcję)
- 1/4 cebuli czerwonej
- pół bułki grahamki (można zastąpić orzechami)
- oliwa z oliwek – około 3 łyżek
- chili
- odrobina miodu (pół łyżeczki)
- 3 łyżki octu rabarbarowego (można zastąpić jabłkowym)
- sól, pieprz
- bazylia
- feta (do posypania)
Przygotowanie
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, obrać ogórki, pokroić w grubą kostkę, lekko osolić i pozostawić w misce na przynajmniej 30 minut. Warzywa odsączyć z soku na sitku wyłożonym gazą. Nie wylewać soku! Warzywa wraz z octem, pieczywem i miodem zblendować. Dodać sok, który pozostał po odsączeniu warzyw i doprawić pieprzem oraz chili. Całość dobrze schłodzić. Podawać wraz z pokrojonym ogórkiem, pokruszoną fetą i świeżą bazylią. Smacznego!
Sekret Gazpacho to emulsyfikacja, czyli proces rozdrabniania cząsteczek tłuszczu. Dlatego też oliwę z oliwek dodajemy w trakcie blendowania. Przepis możecie urozmaicić o czosnek, pieczoną paprykę czy ulubione orzechy.