Miso Ramen – wersja wegetariańska
Ramen to japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Tradycyjnie bazą jest mięsny wywar. Bulion często urozmaica się dodając drób, owoce morza, algi oraz warzywa. Nie ma jednej receptury, przepis ten ciągle żyje i zmienia się. Zatem powstało wiele rodzajów Ramenu. Przedstawiam Wam zatem moją wegetariańską wersję z pastą miso i kimchi, które podkręcają smak tej zupy.
Miso Ramen
Stopień trudności
Średni
Porcje
4
Przygotowanie
30 minut
jajka przygotuj rano bądź dzień przed, zamarynuj tofu
Gotowanie
45 minut
Składniki – bulion
- algi Nori – 2 arkusze
- grzyby Shitake
- bulion warzywny
- marchewka 1 sztuka
- pasta miso 1-2 łyżki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- oliwa z oliwek łyżka/jeśli masz, użyj oleju sezamowego
- kilka plasterków świeżego imbiru
Przygotowanie
- Nori potnij w cienkie paski.
- Algi oraz grzyby zalej niewielką ilością wrzątku. Odstaw na 15 minut.
- Do bulionu dodaj algi oraz grzyby. W moim przypadku zalałam wszystko około 2 litrami wody i dodałam 2 łyżki pasty bulionowej.
- Marchew obierz, pokrój w plasterki i dodaj do bulionu.
- Dodaj imbir i czosnek.
- Gotuj na wolnym ogniu do miękkości marchewki.
- Na koniec dodaj pastę miso.
- Dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
- Bulion gotowy!
Zdradzę Ci sekret. Nie zawsze mam czas na gotowanie bulionu. Zatem gdy gotuję bulion przyrządzam go z podwójnej porcji, a potem mrożę, bądź korzystam z gotowców. Oczywiście nie jest to kostka rosołowa z glutaminianem sodu, ale na rynku spożywczym można znaleźć już naturalne kostki czy pasty. W mojej gotowej paście 70% to bulion warzywny, dopiero na ostatnim miejscu znajduje się cukier czy skrobia kukurydziana.
Składniki – dodatki
- makaron do Ramenu – na 4 porcje 200g
- kukurydza (łyżka na porcję)
- Kimchi (łyżka na porcję, można pominąć)
- Szczypior pęczek
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sos sojowy
- wędzone tofu
- olej rzepakowy
- papryka słodka, ostra, czosnek suszony
Przygotowanie
- Marynowane jajko w sosie sojowym najlepiej przygotować wcześniej. Gotuj jajka 3 minuty, obierz i zanurz w sosie sojowym wymieszanym z wodą 50:50. Jeśli sos nie zakryje całości wtedy obróć jajka w trakcie. Można przygotować dzień wcześniej czy rano. Minimalny czas marynowania to 2h.
- Makaron ugotuj wg. instrukcji z opakowania
- Szczypiorek grubo posiekaj.
- Przygotuj tofu. Odsącz je dobrze po wyciągnięciu z opakowania. Skrop sosem sojowym. Odstaw na minimum godzinę (w wersji szybkiej 10 minut wystarczy, jednak przy tofu naturalnym trzymaj się wyznaczonego czasu). Oprósz obficie przyprawami. Wymieszaj i obtocz w mące. Smaż na łyżce rozgranego oleju rzepakowego.
- W głębokim talerzu ułóż makaron, jajko przekrojone na pół i zalej gorącym bulionem. Posyp tofu, kukurydzą oraz szczypiorkiem.
- Jeśli lubisz, dołóż łyżkę kimchi, podkręci smak ramenu.
Jeśli chodzi o dodatki to pomyśl najpierw co masz w lodówce. Świetnie sprawdzi się pak choi czy pekińska oraz krótko smażone pieczarki. Całość możesz posypać sezamem.
Smacznego!