Napary z maku polnego jako źródło antyoksydantów i związków mineralnych
Wspominałam już, że w zakładzie przebadaliśmy blisko 40 gatunków kwiatów jadalnych? Celem naszej pracy było określenie składu przeciwutleniaczy i składników mineralnych w naparach płatków maku polnego przygotowywanych z wodą o temperaturze 25°C, 70°C, 80°C i 90°C.
🌹 Okazuje się, że z jednej szklanki (250 ml) naparu uzyskamy ok. 37-40 mg witaminy C, co odpowiada 100 g cytryny, ok. 20 g natki pietruszki lub nieco poniżej 30 g czarnej porzeczki. Biorąc pod uwagę powyższe oraz dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, które wynosi 75,0 mg dziennie , można stwierdzić, że napary z kwiatów maku są dobrym źródłem tego związku (53% RDA).
🌹 Badania wykazały, że największą aktywność antyoksydacyjną miały napary z kwiatu maku w temperaturze 80 °C — 71,21%, czyli tylko 7,33% mniej niż napar z suszonej dzikiej róży, a z drugiej strony o 14,56% więcej niż napary z suszonej aronii.
🌹 Wysoka zawartość polifenoli w badanych naparach świadczy o tym, że napój jest bogatym źródłem związków biologicznie czynnych. Polifenolom przypisuje się szeroki zakres właściwości prozdrowotnych, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne czy prebiotyczne.
🌹 Szklanka naparu z kwiatów maku zawiera ok. 64–72 mg potasu i pokrywa 1,5% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Ta sama szklanka naparu makowego to ok. 1,3 mg sodu i zaledwie ok. 0,2% dziennego zapotrzebowania. Co ciekawe, napary te są bogatsze w magnez niż popularna czarna herbata.