Chrupka ciecierzyca z piekarnika – przepis
Pieczona ciecierzyca
Stopień trudności
Łatwy
Porcje
3
Przygotowanie
10 minut
Gotowanie
35 minut
Składniki
- ciecierzyca gotowana (u mnie cały słoik)
- olej rzepakowy łyżka
- świeżo mielony pieprz
- papryka
- czosnek suszony
- curry
- kurkuma
Przygotowanie
- Ciecierzycę dobrze odsączyć, przesypać do miski i wymieszać z olejem oraz przyprawami. Kombinacja dowolna, wszystko zależy od Waszych preferencji. Przyprawy powinny dobrze obtoczyć kulki ciecierzycy.
- Można dodać łyżkę mąki, jeśli chcecie mieć lepszą panierkę, ale nie jest to konieczne.
- Ciecierzycę wyłożyć na papierze do pieczenia i piec przez około 25-35 minut w temperaturze 200℃. Czasami na ostatnie 5-10 minut zwiększam temperaturę. Niestety tu wszystko jest zależne od Waszych piekarników, tak że warto sprawdzać i przemieszać co jakiś czas.
Ciecierzyca powinna być chrupiąca, ale miękka w środku. Możecie ją pozostawić w piekarniku do ostudzenia albo zajadać od razu. Smacznego!