Mule na winie – przepis
Najprostszy przepis to mule na winie/bulionie z dodatkiem fitozwiązków z chili (kapsaicyna), czosnku (alicyna) i pietruszki (polifenole, witamina C). Istotna jest obróbka wstępna owoców morza. To bardzo ważny etap. Zajrzyjcie zatem do posta, a przygotowanie omułków nie będzie Wam straszne!
Mule na winie
Stopień trudności
Średni
Porcje
3
Przygotowanie
15 minut
Gotowanie
10 minut
Składniki
~ 1 kg świeżych małży
~ 2 ząbki czosnku
~ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
~ kawałek chili
~ 100ml białego wina (możesz zastąpić bulionem)
~ masło (2 łyżki) (możesz zastąpić oliwą z oliwek)
Przygotowanie
1. Czosnek i chili posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.
2. W szerokim rondlu roztopić masło na średnim ogniu, dodać chili i czosnek. Wlać białe wino, dodać łodyżki pietruszki i część natki, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Nie przykrywać, aby wino odparowało.
3. Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 3-4 minuty na dużym ogniu, aż małże się otworzą.
4. W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką.
Serwuj ze świeżą bagietką bądź grzankami. Możesz do sosu dodać łyżkę śmietany 30%. Podczas gotowania warto podglądać mule i te, które się nie otworzyły docisnąć do dna i zatopić w sosie. Gorący płyn zadziała na mięsnie i mule jeśli były świeże, otwierają się.
Uwaga, mule są ciężkostrawne, dlatego jeśli jeszcze ich nie próbowałeś zacznij od mniejszej porcji i nie spożywaj ich na wieczór!