Shot na odporność imbirowo – kurkumowy
Często szukamy sposobów na podniesienie odporności, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Shot na odporność imbirowo – kurkumowy zawierający kurkumę, imbir, cytrynę i miód sprawdzi się tu idealnie.
Właściwości fitozwiązków
- Kurkuma posiada właściwości antyoksydacyjne, łagodzi stany depresyjne oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zawiera kurkuminoidy, w tym świetny fitozwiązek – kurkuminę.
- Cytryna to bogate źródło antyoksydantów, w tym witaminy C. Dodatkowo zawiera flawonoidy z grupy flawanonów i flawonów.
- Imbir zawiera gingerole czy kwas kofeinowy. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, przeciwwymiotne, wykrztuśne i łagodzi objawy wirusowego zapalenia górnych dróg oddechowych.
- Pieprz zawiera piperynę, która zwiększa biodostępność kurkuminy. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.
Shot imbirowo – kurkumowy
Stopień trudności
łatwy
Porcje
6
Przygotowanie
20 minut
Gotowanie
0
Składniki
- 1 średnie kłącze imbiru (rozgałęzione)
- 6 kłączy kurkumy
- 1 cytryna
- Szczypta pieprzu
- łyżka miodu z kurkumą
Przygotowanie
- Umyj i osusz wszystkie składniki.
- Obierz cytrynę, pokrój na mniejsze kawałki (u mnie na 4).
- Sokowirówka wolnoobrotowa: Wszystkie składniki włóż do sokowirówki i wyciśnij z niej sok. Uwaga, nie wyrzucaj pozostałości.
- Blender: dolej 50 ml wody i zmiksuj wszystkie składniki, następnie przetrzyj je przez sito.
- Przelej sok do słoika, dodaj pieprz i miód. Dobrze wymieszaj.
- Pij codziennie po 50 ml. Zużyj w ciągu kilku dni. U mnie wyszło około 200ml.
Świeża kurkuma mocno barwi WSZYSTKO! Blat kuchenny, naczynia czy ręce. Działaj w rękawiczkach i myj wszystko na bieżąco.
Co zrobić z pozostałościami? NIE WYRZUCAĆ! Ciesz się pysznym, jesiennym naparem. Przełóż je do zaparzacza do herbaty i zalej wrzątkiem. Proces możesz powtórzyć 2-3 razy.
Na zdrowie!!
Więcej o kurkumie możecie przeczytać w innych wpisach na blogu: