Rośliny jadalne, które znajdziesz na spacerze
Pokrzywa, podagrycznik pospolity, a może bez czarny?
Wiosna i lato to idealne pory roku na zbiór roślin jadalnych i wprowadzenie ich do swoich jadłospisów. 🌼 Kwiaty pięknie udekorują Wasze potrawy, a dodatkowo wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. 🍀Liście to świetna baza do koktajli czy sałatek🥙.
🍀🌼 Koniczyna czerwona (Trifoliumpratense) należy do popularnych roślin leczniczych o wielu prozdrowotnych właściwościach m.in. wykrztuśnych, antyseptycznych oraz przeciwbólowych. Inne gatunki tej rośliny np. koniczyna biała (Trifolium repens) znana jako roślina pastewna i miododajna, mogą stanowić niepoznane, cenne źródło substancji bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Jeśli chcecie poczytać więcej to zapraszam tutaj: https://www.mdpi.com/2076-3417/11/5/2120
🍃 Pokrzywa zwyczajna dzięki składowi bogatemu w związki biologicznie czynne uważana jest za jedną z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii. W modelach in vitro i in vivo wykazano jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antyagregacyjne, hipoglikemiczne oraz hipocholesterolemiczne. Pamiętajmy również o 🌼 rumianku, kurdybanku, jasnocie, kwiatach maku czy chabru. Wystarczy trochę się rozejrzeć, a na pewno znajdziecie w swoim otoczeniu piękne rośliny jadalne! Smacznego!
Jeden komentarz
metabolika.pl
Podagrycznik -jest chyba moim ulubionym chwastem jadalnym, polecam szczególnie pesto, ja używam w kuchni zamiast pietruszki:)