Artykuły

Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej – Książka

Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń, które omawiane są w książce Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej pod redakcją Prof. Ewy Stachowskiej jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka.


Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych. 


Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu odpowiednich diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej.
W książce przedstawiono również tak ważny kliniczny aspekt zaburzeń mikrobioty jelitowej, które mogą prowadzić do chorób zapalnych jelita, zespołu jelita drażliwego, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, SIBO, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych.


Terapia żywieniowa jest tym czynnikiem, który uzupełnia skuteczne leczenie pacjenta.


Książka przeznaczona dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji jak również dla wszystkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową

Książka ta pojawia się tu nieprzypadkowo. Wraz z Prof. Katarzyną Jandą jestem współautorem rozdziału pt.: Naturalne prebiotyki. Oprócz definicji prebiotyku, podziału czy naturalnych źródeł i właściwości, omawiamy również rośliny o działaniu przeciwzapalnym i ich wpływ na mikrobiom jelitowy.


Uwaga! Do 21.11.włącznie trwa w księgarni PZWL https://pzwl.pl/ promocja związana ze startem sezonu akademickiego. Ode mnie dostajecie dodatkowe 7% rabatu! To wyjątkowa okazja, żeby zaopatrzyć swoją biblioteczkę w świetne pozycje naukowe. Wystarczy wpisać kod PZWL7 przy realizacji zamówienia. Szykuję dla Was kolejną niespodziankę, obserwujcie zatem kolejne posty!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *