Rodzaje dyni – czy znasz je wszystkie?
Półki sklepowe czy stragany uginają się od kolorowych dyń. Możemy wybierać spośród wielu gatunków. Wiecie co zrobić z dyni hokaido? Którą dynię najlepiej wykorzystać do ciast? Poznaj kilka najpopularniejszych rodzajów i dowiedź się jak je wykorzystać w kuchni!? Poniżej znajdziesz sporo inspiracji!
Dynia zwyczajna
Jedna z popularniejszych odmian. Osiąga całkiem sporę rozmiary. Przyciąga nas swoim charakterystycznym kształtem i pięknym pomarańczowym kolorem.
Smak/zapach: najbardziej neutralny, lekko owocowy. Lubi zatem dużo przypraw. Nie jest zbyt słodka.
Potrawy: purre, zupy, sosy, kopytka czy dyniowe curry
Ciekawostka: odmianą dyni zwyczajnej jest dynia makaronowa! Do grupy tej należą również dynie ozdobne czy popularne kabaczki i patisony.
Dynia Hokaido
Niewielka dynia o charakterystycznym kształcie i intensywnie pomarańczowym kolorze. Jej skórki nie musisz obierać! Mięknie podczas obróbki termicznej. Jeśli nie lubisz tej czynności lub nie masz czasu, dynia Hokkaido jest właśnie dla Ciebie! Jej miąższ jest zwarty i lekko mączysty.
Smak/zapach: delikatnie orzechowy
Potrawy: zupy, purre, kopytka czy dyniowe curry, desery i ciasta
Dynia makaronowa
Dynia japońska o podłużnym kształcie i zielono-żółtym ubarwieniu. W środku kryje cudowny miąższ, który pod wpływem temperatury rozpada się tworząc nitki! To właśnie dlatego nazywamy ją dynią makaronową. To z jednej strony jej zaleta, z drugiej wada. Nie sprawdzi się w deserach, kopytkach czy curry.
Smak/zapach: delikatny
Potrawy: warzywny makaron spaghetti, dynia faszerowana, marynaty
Ciekawostka: chcesz uzyskać warzywny makaron? Przekrój dynię na pół, upiecz w piekarniku do miękkości. Gdy lekko ostygnie, za pomocą widelca wydrąż farsz tworząc nitki makaronowe.
Dynia piżmowa
Wyróżnia ją zarówno kształt jak i kolor. Kremowa skórka i kształt gruszki. Dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Tak opisałabym dynię piżmową. Osobiście chętnie po nią sięgam. Straty przy niej są niewielkie gdyż ma małe gniazdo nasienne. Osiąga całkiem spore rozmiary, nawet do 20kg!
Smak/zapach: delikatnie owocowy, piżmowy
Potrawy: zupy, purre, frytki, kopytka, dyniowe curry, desery i ciasta. Świetnie nadaje się do faszerowania.
Ciekawostka: Dynię tę można spotkać w kilku odmianach m.in włoskiej – Butternut, Butternut Rugosa, japońskiej – Kurinishiki, bułgarskiej – Muskatna czy popularnych również w Polsce odmianach francuskich – Muscade de Provence oraz Musquée de Provence.
Dynia Muskat
Dynia prowansalska, francuska bądź muszkatołowa to odmiana dyni piżmowej. Wyróżnia ją jednak zielona skórka. Kształtem przypomina dynię zwyczajną, zatem łatwo ją rozpoznać.
Smak/zapach: podobny do dyni piżmowej, lekko owocowy
Potrawy: zupy, purre, kopytka czy dyniowe curry
Którą dynię najbardziej lubisz?