![](https://fitoscience.pl/wp-content/uploads/2021/11/spices-gf69c4e406_1280-1140x754.jpg)
Właściwości prozdrowotne kurkuminy
Wpisując hasło cucrumine w wyszukiwarkę artykułów naukowych PubMed wyskakuje aż 18 024 wyników. Szukając samych metaanaliz znalazłam ich aż 117, w tym jedną mojego zespołu. Zatem jakie właściwości prozdrowotne wykazuje kurkumina?
Właściwości antyoksydacyjne
Tu odsyłam Was do wpisu o naszej metaanalizie, gdzie potwierdziliśmy, że suplementacja kurkuminą zmniejsza stres oksydacyjny w surowicy pacjentów.
Łagodzenie objawów depresji
Powstało już kilka metaanaliz, które podkreślają rolę kurkuminy przy wspomaganiu leczenia depresji. W badaniu z 2019 roku w metaanalizie przeanalizowano 7 artykułów, gdzie uczestnicy cierpieli na poważne zaburzenie depresyjne (MDD), podczas gdy w pozostałych dwóch cierpieli na depresję wtórną. Stwierdzono ogólny istotny wpływ kurkuminy na depresję . Odkrycia te sugerują, że kurkumina, jeśli zostanie dodana do standardowej opieki, może złagodzić objawy depresji i lęku u osób z depresją. Kurkumina wydaje się być zatem bezpieczna, dobrze tolerowana i skuteczna wśród pacjentów z depresją. Jednak biorąc pod uwagę małą liczebność prób, wyniki te należy interpretować ostrożnie. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31423805/
Wpływ na profil lipidowy
W metaanalize z 2017 roku oceniono wpływ kurkumy i kurkuminy na poziom lipidów we krwi, w tym cholesterolu całkowitego (TC) , lipoprotein o małej gęstości (LDL-C), lipoprotein o dużej gęstości (HDL-C) i triglicerydów (TG). Analiza objęła 7 kwalifikujących się badań (649 pacjentów). Kurkuma i kurkumina znacząco zmniejszyły poziom LDL-C i TC w surowicy. Mogą one być zatem skuteczne w obniżaniu poziomu TC w surowicy u pacjentów z zespołem metabolicznym (CVD). Poziomy HDL-C w surowicy nie uległy wyraźnej poprawie. Kurkuma i kurkumina mogą chronić pacjentów zagrożonych CVD poprzez poprawę poziomu lipidów w surowicy. Kurkumina może być stosowana jako dobrze tolerowany dodatek dietetyczny do konwencjonalnych leków. Potrzebne są dalsze badania, aby rozwiać wątpliwości związane z formą dawkowania, dawką i częstością podawania kurkuminy. Kurkuma i kurkumina wydawały się jednak bezpieczne, a w żadnym z włączonych badań nie zgłoszono żadnych poważnych działań niepożądanych. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29020971/
Wpływ na niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD)
Celem tego badania była ocena skuteczności suplementacji kurkuminą/kurkumą na enzymy wątrobowe u pacjentów z NAFLD. Metaanaliza 4 randomizowanych kontrolowanych badań obejmujących 228 pacjentów wykazała trend w kierunku istotnego zmniejszenia stężenia ALT we krwi, w podgrupie z suplementacją kurkuminy ≥1000 mg/dobę. Metaanaliza wykazała istotne zmniejszenie AST w badaniach z podawaniem substancji przez 8 tygodni. Ten przegląd sugeruje, że kurkumina / kurkuma może mieć korzystny wpływ na NAFLD w wyższych dawkach. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30949432/
Właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
W badaniach klinicznych zbadano rolę kurkuminy w zapobieganiu i leczeniu zapalenia błony śluzowej jamy ustnej (OM) u pacjentów z rakiem głowy i szyi. Uwzględniono sześć badań obejmujących 266 pacjentów. Kurkumina znacznie zmniejszyła utratę masy ciała. Stosowana jako leczenie zapobiegawcze kurkumina nie zmniejszała częstości występowania OM, ale zmniejszała częstość występowania ciężkiego i średniego nasilenia OM. Autorzy uznali, że kurkumina jest bezpieczną, naturalną substancją bioaktywną, która może skutecznie zapobiegać i leczyć OM u pacjentów, a także zmniejszać utratę wagi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32515617/ W kolejnym badaniu oceniono skuteczność suplementacji kurkuminą w randomizowanych badaniach kontrolowanych (RCT). Oceniono jej wpływ na czynnik martwicy nowotworu-α (TNF-α), który jest kluczowym mediatorem stanu zapalnego, a jego redukcja jest celem terapeutycznym w wielu chorobach zapalnych. Do metaanalizy wybrano osiem badań RCT obejmujących dziewięć ramion leczenia. Po suplementacji kurkuminą nastąpiła istotna redukcja stężenia krążącego TNF-α. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27025786/
Mam nadzieję, że przekonałam Cię o prozdrowotnym wpływie kurkuminy na nasz organizm. Jak zatem zwiększyć udział kurkumy w naszej diecie?
- Dodaj kurkumę do kawy, herbaty. Możesz również przygotować turmeric latte (złote mleko) czy napar z kurkumą i imbirem.
- Gotujesz zupę, choćby rosół? Tam kurkuma świetnie się sprawdzi. Nie tylko nada zupie piękny kolor, ale i podniesie właściwości prozdrowotne.
- Kurkuma świetnie sprawdza się w daniach indyjskich czy azjatyckich np. w curry.
- Lubisz owsianki czy koktajle na drugie śniadanie? Dodaj do nich łyżeczkę kurkumy.
- Gdy przygotowujesz pastę kanapkową (roślinną, jajeczną) dodaj do niej tej złotej przyprawy.
- W mniejszych ilościach kurkuma nie wpływa na smak dań, zatem świetnie sprawdzi się do naleśników, placuszków czy ciast.
- Sos do makaronu, danie jednogarnkowe? Pamiętaj o kurkumie!
A Wy jakie macie sposoby na kurkumę?
Bibliografia
![](https://fitoscience.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_20211204_144105-75x75.jpg)
![](https://fitoscience.pl/wp-content/uploads/2021/11/pexels-vo-thuy-tien-4054850-75x75.jpg)