Blog

Właściwości prozdrowotne kurkuminy

Wpisując hasło cucrumine w wyszukiwarkę artykułów naukowych PubMed wyskakuje aż 18 024 wyników. Szukając samych metaanaliz znalazłam ich aż 117, w tym jedną mojego zespołu.  Zatem jakie właściwości prozdrowotne wykazuje kurkumina?

Właściwości antyoksydacyjne

Tu odsyłam Was do wpisu o naszej metaanalizie, gdzie potwierdziliśmy, że suplementacja kurkuminą zmniejsza stres oksydacyjny w surowicy pacjentów.

Łagodzenie objawów depresji

Powstało już kilka metaanaliz, które podkreślają rolę kurkuminy przy wspomaganiu leczenia depresji.  W badaniu z 2019 roku w metaanalizie przeanalizowano 7 artykułów, gdzie uczestnicy cierpieli na poważne zaburzenie depresyjne (MDD), podczas gdy w pozostałych dwóch cierpieli na depresję wtórną. Stwierdzono ogólny istotny wpływ kurkuminy na depresję . Odkrycia te sugerują, że kurkumina, jeśli zostanie dodana do standardowej opieki, może złagodzić objawy depresji i lęku u osób z depresją. Kurkumina wydaje się być zatem bezpieczna, dobrze tolerowana i skuteczna wśród pacjentów z depresją. Jednak biorąc pod uwagę małą liczebność prób, wyniki te należy interpretować ostrożnie.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31423805/

Wpływ na profil lipidowy

W metaanalize z 2017 roku oceniono wpływ kurkumy i kurkuminy na poziom lipidów we krwi, w tym cholesterolu całkowitego (TC) , lipoprotein o małej gęstości (LDL-C), lipoprotein o dużej gęstości (HDL-C) i triglicerydów (TG). Analiza objęła 7 kwalifikujących się badań (649 pacjentów). Kurkuma i kurkumina znacząco zmniejszyły poziom LDL-C i TC w surowicy. Mogą one być zatem skuteczne w obniżaniu poziomu TC w surowicy u pacjentów z zespołem metabolicznym (CVD). Poziomy HDL-C w surowicy nie uległy wyraźnej poprawie. Kurkuma i kurkumina mogą chronić pacjentów zagrożonych CVD poprzez poprawę poziomu lipidów w surowicy. Kurkumina może być stosowana jako dobrze tolerowany dodatek dietetyczny do konwencjonalnych leków. Potrzebne są dalsze badania, aby rozwiać wątpliwości związane z formą dawkowania, dawką i częstością podawania kurkuminy. Kurkuma i kurkumina wydawały się jednak bezpieczne, a w żadnym z włączonych badań nie zgłoszono żadnych poważnych działań niepożądanych. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29020971/

Wpływ na niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD)

Celem tego badania była ocena skuteczności suplementacji kurkuminą/kurkumą na enzymy wątrobowe u pacjentów z NAFLD. Metaanaliza 4 randomizowanych kontrolowanych badań obejmujących 228 pacjentów wykazała trend w kierunku istotnego zmniejszenia stężenia ALT we krwi, w podgrupie z suplementacją kurkuminy ≥1000 mg/dobę. Metaanaliza wykazała istotne zmniejszenie AST w badaniach z podawaniem substancji przez 8 tygodni. Ten przegląd sugeruje, że kurkumina / kurkuma może mieć korzystny wpływ na NAFLD w wyższych dawkach. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30949432/

Właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe

W badaniach klinicznych zbadano rolę kurkuminy w zapobieganiu i leczeniu zapalenia błony śluzowej jamy ustnej (OM) u pacjentów z rakiem głowy i szyi. Uwzględniono sześć badań obejmujących 266 pacjentów. Kurkumina znacznie zmniejszyła utratę masy ciała. Stosowana jako leczenie zapobiegawcze kurkumina nie zmniejszała częstości występowania OM, ale zmniejszała częstość występowania ciężkiego i średniego nasilenia OM. Autorzy uznali, że kurkumina jest bezpieczną, naturalną substancją bioaktywną, która może skutecznie zapobiegać i leczyć OM u pacjentów, a także zmniejszać utratę wagi. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32515617/ W kolejnym badaniu oceniono skuteczność suplementacji kurkuminą w randomizowanych badaniach kontrolowanych (RCT). Oceniono jej wpływ na czynnik martwicy nowotworu-α (TNF-α), który jest kluczowym mediatorem stanu zapalnego, a jego redukcja jest celem terapeutycznym w wielu chorobach zapalnych. Do metaanalizy wybrano osiem badań RCT obejmujących dziewięć ramion leczenia. Po suplementacji kurkuminą nastąpiła istotna redukcja stężenia krążącego TNF-α. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27025786/

Mam nadzieję, że przekonałam Cię o prozdrowotnym wpływie kurkuminy na nasz organizm. Jak zatem zwiększyć udział kurkumy w naszej diecie?

  • Dodaj kurkumę do kawy, herbaty. Możesz również przygotować turmeric latte (złote mleko) czy napar z kurkumą i imbirem.
  • Gotujesz zupę, choćby rosół? Tam kurkuma świetnie się sprawdzi. Nie tylko nada zupie piękny kolor, ale i podniesie właściwości prozdrowotne.
  • Kurkuma świetnie sprawdza się w daniach indyjskich czy azjatyckich np. w curry.
  • Lubisz owsianki czy koktajle na drugie śniadanie? Dodaj do nich łyżeczkę kurkumy.
  • Gdy przygotowujesz pastę kanapkową (roślinną, jajeczną) dodaj do niej tej złotej przyprawy.
  • W mniejszych ilościach kurkuma nie wpływa na smak dań, zatem świetnie sprawdzi się do naleśników, placuszków czy ciast.
  • Sos do makaronu, danie jednogarnkowe? Pamiętaj o kurkumie!

A Wy jakie macie sposoby na kurkumę?

Bibliografia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *