Kurkumina a mikrobiom
Zamykając cykl postów o kurkumie, zapraszam Was na gościnny wpis eksperta dr n. med. Dominiki Maciejewskiej-Markiewicz z bloga Metabolika. Jeśli ciekawi Was temat, suplementów czy probiotyków koniecznie zaglądajcie tam systematycznie!
Kurkuma a kurkumina
Kurkumina to najważniejszy związek polifenolowy pochodzący z kłącza ostryżu długiego, inaczej zwanego ostryżem indyjskim, czyli kurkumą. Kurkuma od wieków była stasowana w łagodzeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, szczególnie tych związanych ze stanem zapalnym jelit. Warto jest jednak pamiętać, że kurkumina stanowi tylko 2–5% kurkumy, dlatego w badaniach klinicznych często stosuje się ekstrakty zawierające wysokie stężenie samej substancji aktywnej – kurkuminy. Z powodu wielu prozdrowotnych właściwości kurkuma (i kurkumina) stały się przedmiotem zainteresowania świata naukowego. Coraz więcej badań sugeruje, że kurkumina wykazuje korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową, sprzyjając wzrostowi bakterii komensalnych, a spożywanie kurkumy oraz suplementów zawierających kurkuminę moduluje różnorodność i skład mikrobiomu jelitowego.
Co na ten temat mówią badania naukowe?
Badania na zwierzętach pokazują, że kurkumina zwiększa różnorodność i ilość komensalnych bakterii jelitowych. Wydaje się również, że suplementacja kurkuminy może pomóc w odwróceniu zmian dysbiotycznych związanych np. ze stosowaniem diety wysokotłuszczowej. Doustne podawanie kurkuminy było w stanie znacząco zmienić stosunek między pożytecznymi i szkodliwymi bakteriami mikrobiomu, przesuwając go w kierunku bakterii komensalnych (Bifidobacteria, Lactobacilli) oraz bakterii wytwarzających maślan.
28-dniowe badanie przeprowadzone na dorosłych zdrowych ochotnikach, którzy spożywali 500 mg ekstraktu kurkumy zawierającego standaryzowaną ilość kurkuminoidów (100 mg/dzień) pokazało, że kurkumina ma wpływ na metabolizm mikrobioty jelitowej. Analiza wykazała, że kurkumina i jej główne pochodne zostały zmetabolizowane przez mikrobiom, co indukowało obecność specyficznych metabolitów w moczu. Odnotowano substancje związane z metabolizmem kwasów tłuszczowych, biorące udział w produkcji energii oraz w zapaleniu, co sugeruje kluczową rolę kurkuminy w regulacji szlaków metabolicznych i przeciwzapalnych.
Wydaje się więc, że do prozdrowotnych właściwości kurkuminy możemy dodać również pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy.
Bibliografia:
Scazzocchio B, Minghetti L, D’Archivio M. Interaction between Gut Microbiota and Curcumin: A New Key of Understanding for the Health Effects of Curcumin. Nutrients. 2020;12(9):2499. Published 2020 Aug 19. doi:10.3390/nu12092499
Tekst przygotowała dla Was dr n. med. Dominiki Maciejewskiej-Markiewicz z bloga Metabolika, wykładowca w Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki PUM. Autorka bloga: http://metabolika.pl/.
Jeden komentarz
Metabolika.pl
Zapraszam serdecznie na mojego bloga metabolika.pl, możecie na nim znaleźć informacje o chorobach dietozaleznych oraz jaki związek z nimi ma dysbioza i bariera jelitowa. Poruszam również temat celowej suplementacji 🙂