Blog

Nutribiota – fitowrażenia z konferencji. COVID-19, a substancje bioaktywne

19-20 listopada odbyła się konferencja Nutribiota – IX Spotkanie z dietetyką funkcjonalną „Pacjent po pandemii- jak COVID-19 zmienił naszą zawodową rzeczywistość?”, w której miałam zaszczyt zasiadać w Komitecie Organizacyjnym i pomóc w tym wydarzeniu od kuchni.

Podczas konferencji niejednokrotnie omawiano rolę substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego w terapii i po przechorowaniu COVID-19.  Prelegenci zwrócili szczególną uwagę na rolę antyoksydantów, prebiotyków grzybów czy właściwości przeciwzapalnych roślin leczniczych.

Rola polifenoli w COVID-19

Wykazano, że polifenole takie jak kwercetyna czy resweratrol mogą okazać się skuteczne w przebiegu zakażenia COVID-19. Związki te wykazują wysoki potencał antyoksydacyjny czy przecwizapalny. Resweratrol ochrania neurony przed apoptozą, inaktywuje astrocyty czy wspomaga formowanie pamięci długotrwałej, co wydaje się być bardzo istotne u pacjentów z tzw. mgłą pocowidową.

Rola prebiotyków w COVID-19

Prebiotyki obejmują fruktany, oligosacharydy, arabinooligosacharydy, izomaltooligosacharydy, ksylooligosacharydy, skrobię oporną, laktosacharozę, kwas laktobionowy, galaktomannan, psyllium, polifenole i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Korzyści zdrowotne prebiotyków dla przewodu pokarmowego, w tym hamowanie patogenów i stymulacja układu odpornościowego, wynikają z ich zdolności do modulowania składu i aktywności ludzkiej mikrobioty.

Prebiotyki mogą wykazywać doskonały potencjalny wpływ na COVID-19, zwiększając wzrost i przeżywalność probiotyków. Ponadto prebiotyki mogą mieć bezpośredni wpływ na objawy żołądkowo-jelitowe wywołane przez COVID-19 poprzez blokowanie enzymów ACE. Autorzy przeglądu systematycznego doszli do wniosku, że suplementacja probiotyków i prebiotyków może poprawić miana przeciwciał hamujących hemaglutynację po szczepieniu przeciwko grypie.

Dodatkowo prebiotyki zwiększają ilość bakterii Lactobacillus czy Bifidobacterium.

Jednak do tej pory nie ma informacji bezpośrednio łączących prebiotyki z zakażeniami COVID-19, chociaż można przypuszczać, że istnieje efekt pośredni, warto je zatem włączyć do diety.

Grzyby w COVID-19

Profesor Bożena Muszyńska na konferencji przedstawiała wiele prozdrowotnych właściwości grzybów jadalnych. Wykazują one właściwości antyoksydacyjne, immunostymulujące, przeciwdepresyjne czy prebiotyczne. Grzyby są źródłem wielu fitozwiązków m.in. związków fenolowych, witamin czy aminokwasów egzogennych. Okazuje się, że dla osiągnięcia efektu immunostymulującego, antydepresyjnego, oraz prebiotycznego należy suplementować się porcją około 300 do 400 g świeżych grzybów (po przetworzeniu) jadalnych/leczniczych dziennie (w formie wysuszonej i sproszkowanej to 10-15g), jednak najważniejsza jest systematyczność! Przykładem grzybów leczniczych/jadalnychych są pieczarki, boczniaki, shimeji, shitake, soplówka jeżowata. Soplówka zawiera erinacynę regenerującą neurony i aktywizującą białko NGF (Neuron Growth Factor). Wykazano, że NGF może stymulować wzrost nowych neuronów w ośrodkowym i obwodowym układzie nerwowym oraz jest podstawowym białkiem odpowiedzialnym za wzmocnienie  i naprawę zaburzeń neurologicznych oraz przebudowę sieci nerwowych w mózgu oraz w całym organizmie człowieka.

Witamina C w COVID-19

Największe korzyści z suplementacji witaminy C odnoszą pacjenci, którzy cierpią na jej przewlekły niedobór związany z deficytami w diecie. Maksymalna bezpieczna dzienna dawka witaminy C, z żywności oraz z suplementów powinna wynosić 2000 mg/dziennie. Badania wskazują, że przyjmowanie niewielkich dawek witaminy C – 200 mg pomagają skrócić czas trwania sezonowych chorób górnych dróg  oddechowych. Nie ustalono jednak skuteczności mniejszych dawek witaminy C w prewencji COVID-19 wspominała Dr Dominika Maciejewska-Markiewicz z Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

Bibliografia:

  1. Konferencja konferencja Nutribiota – IX Spotkanie z dietetyką funkcjonalną „Pacjent po pandemii- jak COVID-19 zmienił naszą zawodową rzeczywistość?” https://nutribiota.pum.edu.pl/
  2. Olaimat, A.N., Aolymat, I., Al-Holy, M. et al. The potential application of probiotics and prebiotics for the prevention and treatment of COVID-19. npj Sci Food 4, 17 (2020). https://doi.org/10.1038/s41538-020-00078-9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *