Przepisy

Mule na winie – przepis

Najprostszy przepis to mule na winie/bulionie z dodatkiem fitozwiązków z chili (kapsaicyna), czosnku (alicyna) i pietruszki (polifenole, witamina C). Istotna jest obróbka wstępna owoców morza. To bardzo ważny etap. Zajrzyjcie zatem do posta, a przygotowanie omułków nie będzie Wam straszne!

Mule na winie


Stopień trudności

Średni

Porcje

3

Przygotowanie

15 minut

Gotowanie

10 minut


Składniki

~ 1 kg świeżych małży

~ 2 ząbki czosnku

~ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

~ kawałek chili

~ 100ml białego wina (możesz zastąpić bulionem)

~ masło (2 łyżki) (możesz zastąpić oliwą z oliwek)


Przygotowanie

1. Czosnek i chili posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać same listki.

2. W szerokim rondlu roztopić masło na średnim ogniu, dodać chili i czosnek. Wlać białe wino, dodać łodyżki pietruszki i część natki, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Nie przykrywać, aby wino odparowało.

3. Dodać małże i gotować pod przykryciem przez 3-4 minuty na dużym ogniu, aż małże się otworzą.

4. W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsnąć rondlem aby małże równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia, wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Posypać pozostałą natką.

Serwuj ze świeżą bagietką bądź grzankami. Możesz do sosu dodać łyżkę śmietany 30%. Podczas gotowania warto podglądać mule i te, które się nie otworzyły docisnąć do dna i zatopić w sosie. Gorący płyn zadziała na mięsnie i mule jeśli były świeże, otwierają się.

Uwaga, mule są ciężkostrawne, dlatego jeśli jeszcze ich nie próbowałeś zacznij od mniejszej porcji i nie spożywaj ich na wieczór!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *