Przepisy

Jogurtowa Panna cotta

Panna cotta, czyli  deser pochodzący z północy Włoch. W języku włoskim oznacza „gotowaną śmietankę”.  Przedstawię Wam trochę lżejszą wersję tego deseru z jogurtem naturalnym. Świetnie sprawdzi się również skyr. Tradycyjnie panna cotta podawana jest z musem truskawkowym, jednak idealnie sprawdzą się tu również maliny. Owoce jagodowe wykazują silny potencjał antyoksydacyjny. Zdecydowanie biją inne owoce na głowę. W międzynarodowej skali ORAC potencjał antyoksydacyjny truskawek to 4302 μmol TE/100 g, zaś malin malin aż 5065 μmol TE/100 g.

Panna cotta


Stopień trudności

Łatwy

Porcje

4

Przygotowanie

20 minut

chłodzenie – 60 min

Gotowanie

5 minut


Składniki

  • jogurt naturalny 400g
  • agar/żelatyna – 2 płaskie łyżki
  • słodzik (wg uznania, jednak wystarczy niewielka ilość np. 2 łyżeczki)
  • truskawki/maliny – 200g
  • laska wanilii

Przygotowanie

Żelatynę dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudź. Przetnij wzdłuż laskę wanilii, nożem wyjmuj nasionka. Dodaj żelatynę, słodzik oraz wanilię do jogurtu, dokładnie wymieszaj. Przelej masę do 4 kokilek/filiżanek. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Owoce zblenduj. Polej musem owocowym. Smacznego!

Przed podaniem należy włożyć kokilki do gorącej wody na kilka sekund (łatwiej wyciągniesz panna cottę z foremek), odwrócić foremkę do góry dnem już na talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *