Przepisy

Piernik staropolski długo dojrzewający

Piernik czy pierniczki i ich świąteczny zapach to dla mnie atrybuty świąt. 3 tygodnie do Wigilii to ostatnia szansa na przygotowanie długo dojrzewającego piernika. Ciasto powinno dojrzewać 2-6 tygodni. Im dłużej tym lepiej. Z przepisu wychodzą 3 podłużne pierniki idealne i praktyczne na wszystkie dni świąteczne. Nie szukajcie w tym przepisie mąki bez glutenu, małej ilości cukru czy tłuszczu. Piernik nie jest fit, choć odrobinę zmniejszyłam ilość kalorii, ale jest pyszny!

Jeśli nie macie przyprawy piernikowej bądź macie ochotę przygotować ją samodzielnie zajrzyjcie tutaj!

Piernik staropolski długo dojrzewający


Stopień trudności

Średni

Porcje

3

Przygotowanie

20 minut

3 tyg. leżakowania w zimnym miejscu

Gotowanie


Składniki

  • kostka masła 200g
  • cukier/słodzik 130g
  • miód 400g
  • mąka pszenna typ 450 1kg
  • mleko 150 ml
  • jajka 3 sztuki
  • 3 płaskie łyżki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki domowej przyprawy piernikowej

Przygotowanie

Masło i cukier rozpuścić w garnku, dodać miód i mleko. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, domową przyprawę piernikową i jajka. Dodać płynne składniki. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Przykryć ściereczką i pozostawić na 3-4 tygodnie w zimnym miejscu np. piwnicy czy lodówce.

Już niebawem 2 część czyli pieczenie i przełożenie powidłami śliwkowymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *