Przepisy

Pomidorowa na zimno, czyli Gazpacho

Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów. Likopen zawarty w pomidorach wykazuje silne działanie antyoksydacyjne,  chroni również nasz układ sercowo – naczyniowy. Źródłem likopenu są także owoce m. in.: arbuz, papaja czy morela.

Gazpacho


Stopień trudności

Średni

Porcje

4

Przygotowanie

25 minut

Gotowanie

0 minut


Składniki

  • 5-6 dobrych pomidorów malinowych
  • 3 ogórki gruntowe (+ do podania poł na porcję)
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • pół bułki grahamki (można zastąpić orzechami)
  • oliwa z oliwek – około 3 łyżek
  • chili
  • odrobina miodu (pół łyżeczki)
  • 3 łyżki octu rabarbarowego (można zastąpić jabłkowym)
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • feta (do posypania)

Przygotowanie

Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, obrać ogórki, pokroić w grubą kostkę, lekko osolić i pozostawić w misce na przynajmniej 30 minut. Warzywa odsączyć z soku na sitku wyłożonym gazą. Nie wylewać soku! Warzywa wraz z octem, pieczywem i miodem zblendować. Dodać sok, który pozostał po odsączeniu warzyw i doprawić pieprzem oraz chili. Całość dobrze schłodzić. Podawać wraz z pokrojonym ogórkiem, pokruszoną fetą i świeżą bazylią. Smacznego!

Sekret Gazpacho to emulsyfikacja, czyli proces rozdrabniania cząsteczek tłuszczu. Dlatego też oliwę z oliwek dodajemy w trakcie blendowania. Przepis możecie urozmaicić o czosnek, pieczoną paprykę czy ulubione orzechy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *