Artykuły

Napary z maku polnego jako źródło antyoksydantów i związków mineralnych

Wspominałam już, że w zakładzie przebadaliśmy blisko 40 gatunków kwiatów jadalnych? Celem naszej pracy było określenie składu przeciwutleniaczy i składników mineralnych w naparach płatków maku polnego przygotowywanych z wodą o temperaturze 25°C, 70°C, 80°C i 90°C.

🌹 Okazuje się, że z jednej szklanki (250 ml) naparu uzyskamy ok. 37-40 mg witaminy C, co odpowiada 100 g cytryny, ok. 20 g natki pietruszki lub nieco poniżej 30 g czarnej porzeczki. Biorąc pod uwagę powyższe oraz dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, które wynosi 75,0 mg dziennie , można stwierdzić, że  napary z kwiatów maku są dobrym źródłem tego związku (53% RDA).

🌹 Badania wykazały, że największą aktywność antyoksydacyjną miały napary z kwiatu maku w temperaturze 80 °C — 71,21%, czyli tylko 7,33% mniej niż napar z suszonej dzikiej róży, a z drugiej strony o 14,56% więcej niż napary z suszonej aronii.

🌹 Wysoka zawartość polifenoli w badanych naparach świadczy o tym, że napój jest bogatym źródłem związków biologicznie czynnych. Polifenolom przypisuje się szeroki zakres właściwości prozdrowotnych, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne czy prebiotyczne.

🌹 Szklanka naparu z kwiatów maku zawiera ok. 64–72 mg potasu i pokrywa 1,5% dziennego zapotrzebowania na ten minerał. Ta sama szklanka naparu makowego to ok. 1,3 mg sodu i zaledwie ok. 0,2% dziennego zapotrzebowania. Co ciekawe, napary te są bogatsze w magnez niż popularna czarna herbata.

Bibliografia

Janda Katarzyna, Jakubczyk Karolina, Kupnicka Patrycja, Bosiacki Mateusz, Gutowska Izabela. Mineral Composition and Antioxidant Potential in the Common Poppy (Papaver rhoeas L.) Petal Infusions. Biol Trace Elem Res. 2021; 199(1): 371–381.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *