Przepisy

Chrupka ciecierzyca z piekarnika – przepis

Pieczona ciecierzyca


Stopień trudności

Łatwy

Porcje

3

Przygotowanie

10 minut

Gotowanie

35 minut


Składniki

  • ciecierzyca gotowana (u mnie cały słoik)
  • olej rzepakowy łyżka
  • świeżo mielony pieprz
  • papryka
  • czosnek suszony
  • curry
  • kurkuma

Przygotowanie

  • Ciecierzycę dobrze odsączyć, przesypać do miski i wymieszać z olejem oraz przyprawami. Kombinacja dowolna, wszystko zależy od Waszych preferencji. Przyprawy powinny dobrze obtoczyć kulki ciecierzycy.
  • Można dodać łyżkę mąki, jeśli chcecie mieć lepszą panierkę, ale nie jest to konieczne.
  • Ciecierzycę wyłożyć na papierze do pieczenia i piec przez około 25-35 minut w temperaturze 200℃. Czasami na ostatnie 5-10 minut zwiększam temperaturę. Niestety tu wszystko jest zależne od Waszych piekarników, tak że warto sprawdzać i przemieszać co jakiś czas.

Ciecierzyca powinna być chrupiąca, ale miękka w środku. Możecie ją pozostawić w piekarniku do ostudzenia albo zajadać od razu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *