Przepisy

Turmeric latte – przepis na złote mleko

Turmeric latte, inaczej złote mleko to prosty napój, który przygotujesz w kilka minut! Kurkuma, która jest jego bazą zawiera wiele właściwości prozdrowotnych.

Turmeric latte


Stopień trudności

Łatwy

Porcje

1

Przygotowanie

10 minut

Gotowanie

5 minut


Składniki

  • mleko/napój roślinny – 100-150 ml (u mnie owsiane)
  • kurkuma – 2 płaskie łyżeczki
  • cynamon – pół łyżeczki
  • imbir – pół łyżeczki
  • pieprz – szczypta

Przygotowanie

  • Mleko spieniamy w wysokiej szklance. W okresie jesienno-zimowym, warto mleko/napój roślinny podgrzać.
  • W  mniejszym naczyniu zalewamy przyprawy niewielką ilością wrzącej wody (~30ml), najlepiej przykryć naczynie na 5 min.
  • Wlewamy napar do mleka roślinnego. Jeśli ma być klarowny warto go najpierw przesączyć np. przez drobne sitko. 
  • Całość posypujemy delikatnie kurkumą. 

Oczywiście napój możecie wzbogacić o espresso. Zamiast mleka możecie wykorzystać samą wodę. Wtedy dodaję również goździki i laskę cynamonu, a także plasterek cytryny.  Pamiętajmy, że piperyna zawarta w  pieprzu zwiększa biodostępność kurkuminy nawet o 20 razy. Kurkumina lepiej wchłania się przy dodatku tłuszczu, dlatego warto taki napar/ latte spożywać wraz z posiłkiem, czy wykorzystać mleko 3,2%.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *