Piperyna i jej właściwości prozdrowotne
Piperyna, czyli główny fitozwiązek pieprzu, została określona jako substancja o niskim ryzyku toksyczności, prezentując korzystny profil bezpieczeństwa.
Właściwości przeciwzapalne
W badaniach określających wpływ piperyny na mediatory zapalenia wykazano, że u otyłych myszy poddanych leczeniu piperyną w dobowej dawce 40 mg/kilogram masy ciała przez 10 tygodni, odnotowano zmniejszenie liczby cytokin prozapalnych (IL-1β, TNF-α oraz Gal-3) w tkance tłuszczowej.
Właściwości przeciwmiażdżycowe, układ sercowo-naczyniowy
Wykazano, że leczenie piperyną w sposób zależny od dawki, hamuje agregację płytek krwi i aktywność fosfolipazy A2 oraz zmniejsza uwalnianie kwasu arachidonowego, co stanowi nieinwazyjne wsparcie w zapobieganiu zakrzepicy, udarowi i miażdżycy. Zwiększenie jej podaży przyczynia się do zmniejszenia zaburzeń metabolicznych i czynników progresji miażdżycy, a także do poprawy parametrów gospodarki lipidowej. Związek hamuje również agregację płytek krwi prowadzącej do powstawania skrzeplin w tętnicach, co stanowi czynnik zapobiegający przed udarem mózgu. Piperyna wykazuje zdolność do zwiększania biodostępności leków, zmniejszając wymaganą dawkę metforminy jako leku przeciwcukrzycowego, co pozwala zniwelować skutki uboczne i stanowi nieodparte wsparcie w leczeniu cukrzycy.
Piperyna a insulinooporność
Fitozwiązek ten prezentuje także zdolność do zwiększania biodostępności leków, zmniejszając wymaganą dawkę metforminy jako leku przeciwcukrzycowego, co pozwala zniwelować skutki uboczne i stanowi nieodparte wsparcie w leczeniu cukrzycy i insulinooporności.
Działanie przeciwnowotworowe
Piperyna wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i działanie zapobiegające przerzutom nowotworowym. W ostatnim jednak przypadku należy to koniecznie konsultować z lekarzem. Działanie przeciwnowotworowe wykazano w przypadku raka jajnika, piersi oraz przewodu pokarmowego. W tym przypadku większość badań prowadzona była na komórkach, dlatego niezbędne są dalsze analizy. Co ciekawe, pośród przebadanych 55 substancji pochodzenia roślinnego, to właśnie piperyna, odznaczała się najwyższą skutecznością w terapii skojarzonej w raku piersi.
Interacja z kurkuminą
W interakcji z innymi lekami piperyna może działać jako wzmacniacz biodostępności; efekt ten przejawia się również w połączeniu z innymi nutraceutykami, np. z kurkuminą. Pamiętajmy zatem, że piperyna zawarta w pieprzu zwiększa biodostępność kurkuminy nawet o 20 razy, dlatego też to połączenie często występuje w suplementach diety i powinno królować w naszej kuchni. Wykazano również, że suplementacja kombinacją kurkuminoid np. kurkumina-piperyna znacząco poprawiła aktywność enzymów antyoksydacjnych w surowicy i obniżyła stężenia i CRP w porównaniu z placebo, co świadczy o jej właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Para tych fitozwiązków wykazała korzystny wpływ na parametry glikemiczne i wątrobowe.
Piperyna charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie, dlatego jeśli danie jest pieprzne, picie wody nie pomoże! Dobrze rozpuszcza się w alkoholu 🙂