Przepisy

Domowa przyprawa piernikowa

Grudzień to miesiąc, któremu towarzyszy aromat mandarynek i przypraw korzennych, cynamonu, imbiru, goździków. Gotowe, sklepowe przyprawy piernikowe bardzo często zawierają w swoim składzie cukier, to jedna z pułapek przemysłu spożywczego. Nie znamy proporcji przypraw, ani ich jakości. Dodatkowo często ich koszt jest dużo wyższy, aniżeli domowej przyprawy piernikowej. Dlatego zachęcam Was do stworzenia własnej, domowej przyprawy piernikowej! To bardzo prosty, ale jakże satysfakcjonujący sposób, który zajmie Wam zaledwie kilka minut.

Składniki domowej przyprawy piernikowej są pełne dobroczynnych fitozwiązków m.in.: kurkuminy z kurkumy, piperyny z piperzu czy eugenolu oraz aldehydu cynamonowego z cynamonu. Wprowadzenie tych przypraw do codziennej kuchni gwarantuje nam nie tylko wspaniały zapach, świąteczną atmosferę ale i wiele właściwości prozdrowotnych!

Domowa przyprawa piernikowa


Stopień trudności

Łatwy

Porcje

4

Przygotowanie

10 minut

Gotowanie


Składniki

  • 2 długie laski cynamonu ~25 cm – 35g (można zastąpić sproszkowanym cynamonem)
  • łyżeczka kardamonu ~ 3 gramy (jest dość lekki, de facto zależy nam na samych nasionach, ale jeśli ciężko je wyłuskać możecie zmielić całe nasiona)
  • 2 płaskie łyżeczki goździków ~ 4-5 gramów
  • 1 gałka muszkatołowa ~ 4 gramy
  • 1 duża gwiazdka anyżu
  • 6 kulek pieprzu
  • 4 łyżeczki imbiru suszonego ~8g
  • 3 łyżeczki kurkumy suszonej ~8 g

Przygotowanie

Laski cynamonu połam na mniejsze części, wszystkie przyprawy umieść w młynku do kawy. Rozdrobnij do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przyprawa świetnie sprawdzi się do piernika, pierników, kawy czy owsianki! Jeśli nie lubisz jednej z przypraw możesz ją pominąć. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniczku np. słoiku. Postaw na przyprawy dobrej jakości! To one warunkują ten niepowtarzalny aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *