Przepisy

Stek z kalafiora z tahini – przepis

Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis L.) to jendoroczna roślina, należąca do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną jest róża, czyli mięsiste pędy skrócone. Pamiętajmy jednak o liściach, które również możemy dodać do zupy, pesto czy wytrawnej tarty. Co ciekawe, kalafior może ważyć nawet do 2 kg. Świetnie smakuje pieczony, krótko gotowany, surowy czy kiszony. Stek z kalafiora to danie, które zaspokoi wszystkich smakoszy!

Stek z kalafiora z tahini


Stopień trudności

Średni

Porcje

2

Przygotowanie

15 minut

Gotowanie

35 min.


Składniki

  • 1 kalafior
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sos tahini

  • pasta sezamowa tahini 2 łyżki
  • letnia woda – na początku łyżka, potem do uzyskania konsystencji sosu
  • sok z cytryny łyżka
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Kalafior opłucz i osusz.

2. Dużym nożem wykrój plastry o szerokości 2-3 cm. Liście możesz wykorzystać do zupy lub piec kalafior razem z nimi. Z dużej główki uzyskasz 2-3 ładne plastry i 2 „dupki”. Jeśli coś się pokruszy, nie martw się!

3. Plastry delikatnie posmaruj oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem i solą. Do oliwy możesz dodać ulubione przyprawy. Sama uwielbiam wersję bardziej azjatycką z sosem sojowym, imbirem, kurkumą, papryką i czosnkiem. Jednak do tahini pasuje mi delikatniejsza wersja tego dania.

4. Ułóż na blaszce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

5. Piecz około 30-40 minut, kalafior ma być dalej lekko twardy. Jeśli nie masz czasu w połowie pieczenia możesz lekko podkręcić temperaturę.

6. Podawaj z sosem tahini, świeżym granatem i ulubionymi ziołami. U mnie na spodzie jeszcze kasza jaglana.

Sos tahini podczas mieszania zmienia barwę na białą, powinien mieć kremową konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *