Przepisy

Pizza z hiszpańskimi dodatkami – przepis

9 lutego to Międzynarodowy Dzień pizzy. Pomimo, że to iście włoskie danie, popularna jest na całym świecie. Okazuje się, że jej historia sięga starożytności i już w starożytnym Rzymie popularne były placki drożdżowe focaccia przyprawiane ziołami i serem. To właśnie włosi odpowiadają za dodatek pomidorów do pizzy, a pierwsze „pizzerrie” pojawiły się w XVIII wieku w Neapolu. Mój wyjazd do Hiszpanii i zakupy spożywcze spowodowały, że na pizzy pojawiły się gotowane karczochy, oliwki i fuet czyli tradycyjna hiszpańska kiełbasa dojrzewająca.

Pizza z hiszpańskimi dodatkami


Stopień trudności

Średni

Porcje

2

Przygotowanie

15 minut

2 h wyrastanie ciasta

Gotowanie

12 minut


Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej 450 (może być specjalna mąka na pizzę 00)
  • oliwa z oliwek ~2 łyżek
  • sól ~ łyżeczki
  • drożdże – 25g
  • cukier – płaska łyżeczka
  • letnia woda

Sos

  • pomidory z puszki
  • zioła prowansalskie

Dodatki

  • 2 karczochy
  • kilka plastrów kiełbasy dojrzewającej
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/4 cebuli pokrojonej w pióra
  • mozzarella light

Przygotowanie

1. Przygotuj zaczyn drożdżowy: do 100 ml ciepłej wody dodaj cukier, drożdże, wymieszaj. Pamiętaj, że drożdże nie lubią metalu. Odstaw na 10-15 minut, niech zaczną pracować.

2. Do miski (szklanej lub plastikowej) wsyp mąkę, sól, zaczyn oraz olej. Wyrób ciasto. W razie potrzeby dodawaj wody, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2h.

3. Przygotuj sos. Do garnka wlej krojone pomidory w puszce, dodaj ulubione zioła, pieprz bądź chili. Odparuj nadmiar wody.

4. Jeśli masz świeże karczochy odetnij łodygę oraz liście zewnętrzne (około 10), odetnij końcówkę karczocha – 1/3 od góry. Potnij na ósemki. Od razu skrop sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieje. Gotuj przez 12-15 minut z dodatkiem soku z połówki cytryny. Dobrze odsącz.

5. Rozwałkuj ciasto, w razie potrzeby podsyp mąką. Rozsmaruj sos. Ułóż dodatki.

6. Rozgrzej piekarnik, 220°C góra, dół. Piecz pizzę przez 12 minut, w połowię pieczenia dodaj porwaną mozzarellę.

Mozzarella light zawiera więcej wody, odsącz ją dobrze ręcznikiem papierowym.

Jeśli nie masz świeżych karczochów użyj tych ze słoika bądź zastąp ulubionym warzywem!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *