Przepisy

Pieczona owsianka z owocami – przepis

Znudziła Ci się standardowa owsianka? Spróbuj pieczonej owsianki z owocami. Sprawdzi się na pierwsze czy drugie śniadanie. Możesz upiec ją w keksówce, po ostudzeniu pokroić i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię!

Pieczona owsianka z owocami


Stopień trudności

Średni

Porcje

2

Przygotowanie

10 minut

Gotowanie

15-20 minut


Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 100 g owoców (u mnie mrożone truskawki, wiśnie i maliny)
  • 1 jajko
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • kilka orzechów na wierzch
  • odrobina dowolnego słodzika
  • cynamon – łyżeczka (3-4g)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wymieszaj, pozostaw orzechy i kilka owoców. Przełóż całość do kokilek do zapiekania (u mnie 2 większe, jeśli masz standardowe małe kokilki masa zmieści się do 4). Ciasto nie urośnie sporo, dlatego wypełnij je w 90%.
  2. Na wierzchu ułóż kilka sztuk owoców i orzechów.
  3. Piecz 15-20 minut w 180°C. Jeśli masz małe naczynka czas może być krótszy.

Owsiankę możesz podawać z jogurtem naturalnym i odrobiną syropu klonowego. Do środka możesz dodać również kakao czy gorzką czekoladę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *