Artykuły,  Blog

Nowy grant, nowe wyzwania!

Ostatnio mnie tu mało, a to za sprawą projektu, który trzymaliśmy w tajemnicy. Otrzymaliśmy grant, w którym pełnię rolę kierownika grupy naukowo-badawczej! To ogromne wyzwanie, ale i szansa na rozwój dla mnie i mojego wspaniałego zespołu. A co najważniejsze, z projektu powstanie produkt, który zagości na półkach sklepowych.

Nazwa projektu

Opracowanie nowej technologii produkcji ziół w celu uzyskania zasadniczo ulepszonych produktów, innowacyjnych na rynku międzynarodowym w postaci ekologicznych mieszanek soków warzywnych z dodatkiem ziół.

Nazwa grupy operacyjnej na rzecz innowacji

EKOLOGICZNY ŻYWY ROŚLINNY IZOTONIK WZBOGACANY POLIFENOLAMI

Wartość projektu to ponad 5 mln euro, w tym dla PUM kwota ok. 1 mln 200 tysięcy złotych.

Zespół

  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie (jednostka naukowo-badawcza)
  • BACILLUS Sp. z o.o. (przedsiębiorca); marka DELIKATNA.BIO dawniej ZAKWASOWNIA
  • SWEDEPONIC POLSKA Sp. z o.o. (rolnik); marka BAZIÓŁKA
  • EIG FINANCE Sp. z o.o. (podmiot doradczy, lider grupy operacyjnej)

Bez tej współpracy nie osiągnęlibyśmy tyle! Dziękuję!

O projekcie

Stres oksydacyjny jest podłożem wielu chorób w tym miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, czy chorób zapalnych. Niezbędne jest poszukiwanie surowców o właściwościach antyoksydacyjnych, wspomagających naturalne mechanizmy obronne organizmu. Wzbogacenie soków o rośliny zielne o udowodnionych właściwościach przeciwutleniających może znacznie zwiększyć potencjał antyoksydacyjny produktu. Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych metod i organizacji uprawy roślin zielarskich oraz stworzenie nowego produktu spożywczego o właściwościach prozdrowotnych, będącego mieszanką soków z warzyw wzbogaconych ziołami. Badania zaplanowane w ramach operacji pozwolą określić skład wyrobu (między innymi wpływ surowców zielarskich na jakość produktu) i udowodnić jego właściwości prozdrowotne.

Kierownikiem naukowym projektu realizowanym w PUM jest dr hab. n. med. i zdr. inż. Karolina Jakubczyk, adiunkt w Zakładzie Żywienia Człowieka i Metabolomiki. Zespół naukowców z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie pod kierownictwem dr hab. n. med. i zdr. inż. Karoliny Jakubczyk rozpocznie prace mające na celu poszerzenie wiedzy w zakresie składu biochemicznego oraz właściwości antyoksydacyjnych soków warzywnych z dodatkiem roślin zielarskich. Członkami zespołu badawczego będą pracownicy Zakładu Żywienia i Metabolomiki oraz Zakładu Badań Biochemicznych.

Etapy realizacji projektu możecie śledzić na www.ekoizotonik.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *