Przepisy

Miso Ramen – wersja wegetariańska

Ramen to japońskie danie składające się z bulionu, makaronu i innych składników. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku z Chin. Po II wojnie światowej stał się jedną z najpopularniejszych, niedrogich i powszechnie dostępnych potraw. Tradycyjnie bazą jest mięsny wywar. Bulion często urozmaica się dodając drób, owoce morza, algi oraz warzywa. Nie ma jednej receptury, przepis ten ciągle żyje i zmienia się. Zatem powstało wiele rodzajów Ramenu. Przedstawiam Wam zatem moją wegetariańską wersję z pastą miso i kimchi, które podkręcają smak tej zupy.

Miso Ramen


Stopień trudności

Średni

Porcje

4

Przygotowanie

30 minut

jajka przygotuj rano bądź dzień przed, zamarynuj tofu

Gotowanie

45 minut


Składniki – bulion

  • algi Nori – 2 arkusze
  • grzyby Shitake
  • bulion warzywny
  • marchewka 1 sztuka
  • pasta miso 1-2 łyżki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek łyżka/jeśli masz, użyj oleju sezamowego
  • kilka plasterków świeżego imbiru

Przygotowanie

  1. Nori potnij w cienkie paski.
  2. Algi oraz grzyby zalej niewielką ilością wrzątku. Odstaw na 15 minut.
  3. Do bulionu dodaj algi oraz grzyby. W moim przypadku zalałam wszystko około 2 litrami wody i dodałam 2 łyżki pasty bulionowej.
  4. Marchew obierz, pokrój w plasterki i dodaj do bulionu.
  5. Dodaj imbir i czosnek.
  6. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości marchewki.
  7. Na koniec dodaj pastę miso.
  8. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
  9. Bulion gotowy!

Zdradzę Ci sekret. Nie zawsze mam czas na gotowanie bulionu. Zatem gdy gotuję bulion przyrządzam go z podwójnej porcji, a potem mrożę, bądź korzystam z gotowców. Oczywiście nie jest to kostka rosołowa z glutaminianem sodu, ale na rynku spożywczym można znaleźć już naturalne kostki czy pasty. W mojej gotowej paście 70% to bulion warzywny, dopiero na ostatnim miejscu znajduje się cukier czy skrobia kukurydziana.

Składniki – dodatki

  • makaron do Ramenu – na 4 porcje 200g
  • kukurydza (łyżka na porcję)
  • Kimchi (łyżka na porcję, można pominąć)
  • Szczypior pęczek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sos sojowy
  • wędzone tofu
  • olej rzepakowy
  • papryka słodka, ostra, czosnek suszony

Przygotowanie

  1. Marynowane jajko w sosie sojowym najlepiej przygotować wcześniej. Gotuj jajka 3 minuty, obierz i zanurz w sosie sojowym wymieszanym z wodą 50:50. Jeśli sos nie zakryje całości wtedy obróć jajka w trakcie. Można przygotować dzień wcześniej czy rano. Minimalny czas marynowania to 2h.
  2. Makaron ugotuj wg. instrukcji z opakowania
  3. Szczypiorek grubo posiekaj.
  4. Przygotuj tofu. Odsącz je dobrze po wyciągnięciu z opakowania. Skrop sosem sojowym. Odstaw na minimum godzinę (w wersji szybkiej 10 minut wystarczy, jednak przy tofu naturalnym trzymaj się wyznaczonego czasu). Oprósz obficie przyprawami. Wymieszaj i obtocz w mące. Smaż na łyżce rozgranego oleju rzepakowego.
  5. W głębokim talerzu ułóż makaron, jajko przekrojone na pół i zalej gorącym bulionem. Posyp tofu, kukurydzą oraz szczypiorkiem.
  6. Jeśli lubisz, dołóż łyżkę kimchi, podkręci smak ramenu.

Jeśli chodzi o dodatki to pomyśl najpierw co masz w lodówce. Świetnie sprawdzi się pak choi czy pekińska oraz krótko smażone pieczarki. Całość możesz posypać sezamem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *