Przepisy

Letnia sałatka z pomidorami i halloumi – przepis

Letnia sałatka z pomidorami, halloumi i truskawkami to idealny i prosty przepis na upalne dni. Świeże bawole serca, truskawki, zioła i liście pomidora! Tak, liście pomidora są jadalne, a co więcej bardzo smaczne! Więc jeśli w ogródku lub na balkonie hodujesz pomidory i skrupulatnie odrywasz liście, aby pomidorki wyrosły jędrne i smaczne, nie wyrzucaj ich! A może uprawiasz nasturcję? Pamiętaj, że jej kwiaty i liście również są jadalne.

Zamiast liści pomidorów świetnie sprawdzą się również młode liście podagrycznika, który ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Słyszałeś/aś kiedyś, że liście pomidora są trujące? Sprawdź co powiedziały mi o tym badania naukowe!

Świeże, młode listki (najlepiej bez łodyżek) świetnie sprawdzą się do kanapek czy sałatek, trochę starsze i większe możesz dodać do zapiekanek czy nawet zupy. Mają piękny aromat, a jak wyglądają na talerzu! Sprawdź sam!

Letnia sałatka z pomidorami i halloumi


Stopień trudności

łatwy

Porcje

2

Przygotowanie

5 minut

Gotowanie

10


Składniki

  • 2 bawole serca (czerwony i żółty)
  • kilka młodych liści pomidora
  • olej lniany
  • garść truskawek
  • halloumi
  • świeżo mielony piperz

Przygotowanie

1. Umyj i osusz wszystkie składniki.

2. Pomidory pokrój w plasterki, a truskawki na pół.

3. Ułóż wszystko na talerzu, obsyp liśćmi pomidora i ulubionymi świeżymi ziołami (u mnie koper i liście nasturcji).

4. Skrop olejem lnianym i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

5. Halloumi przełóż na ręczniczek i dobrze odciśnij. Przekrój na 1,5cm paski.

6. Zgrilluj na patelni. Szybko ułóż na sałatce, aby ser był jeszcze miękki.

Sałatka świetnie sprawdzi się z grzanką z ciemnego pieczywa!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *