Przepisy

Kolorowe jaja faszerowane

Wielkanoc kojarzy mi się z wiosną i tak chciałabym, aby wyglądał wtedy stół. Kolorowe jaja faszerowane świetnie wpisują się w ten klimat. Do barwienia jaj zastosowałam naturalne barwniki czyli kurkumę i zakwas z buraka. Jest to bardzo prosty i efektowny sposób na urozmaicenie świątecznych potraw. Barwniki sprawdzą się świetnie nie tylko przy kolorowaniu jaj do faszerowania, ale również do barwienia skorupek.

Kolorowe jaja faszerowane


Stopień trudności

Łatwy

Porcje

2-3

Przygotowanie

20 minut

Gotowanie

8 minut


Naturalnie barwienie

  • jaja wg potrzeby (u mnie 3)
  • łyżeczka kurkumy
  • zakwas z buraka około 100 ml

Przygotowanie

  1. Jaja ugotuj na twardo ~8 minut
  2. Ostudź i uważnie obierz. Pamiętaj o zdjęciu błonki.
  3. W szklance zalej łyżeczkę kurkumy 120 ml wrzącej wody (około połowa szklanki). Lekko ostudź.
  4. Do drugiej szklanki wklej około 100 ml zakwasu z buraka.
  5. Umieść jaja pojedynczo w szklance na około 20 minut. Po tym czasie powinny pięknie się zabarwić.
  6. Przenieś na suchy talerzyk.

Jeśli chcesz uzyskać piękny kolor na całość, przekrój jajka na pół, wyjmij żółtko, a następnie umieść je w szklance z barwnikiem. Kolor różowy po czasie przechodzi w fiolet. Można jajka potrzymać dłużej w barwniku, jednak jajka lekko twardnieją, bądź zanurzyć w barwniku przed samym podaniem.

Kolorowe jaja faszerowane

  • żółtko (u mnie z 3 jajek)
  • pół dojrzałego awokado
  • łyżka mascarpone (można zastąpić skyrem czy gęstym jogurtem naturalnym)
  • sok z cytryny
  • sól do smaku
  • szczypta zielonej herbaty Matcha

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze czy malakserze.
  2. Następnie rozdrobnij składniki jednolitą masę.
  3. Dopraw solą i sokiem z cytryny.
  4. Napełnij połówki jaj za pomocą rękawa cukierniczego czy łyżeczki.
  5. Możesz ozdobić kiełkami czy kwiatami jadalnymi (teraz pięknie kwitnie forsycja)

Sok z cytryny zabezpieczany awokado przed zmianą barwy, jednak lepiej przygotować farsz na świeżo.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *