Artykuły,  Blog

Klitoria ternateńska – niebieska herbata

Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea L.) powszechnie znana jako „groszek motylkowy” czy kwiaty muszli to gatunek tropikalnej rośliny należący do rodziny bobowatych (Fabaceae). W krajach Azjatyckich stosowana jest jako roślina ozdobna, naturalny barwnik, a także wykorzystywana jest w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej.

Kwiaty tej rośliny są najczęściej ciemnoniebieskie, fioletowe, niekiedy białe lub różowe, z jasnym zabarwieniem w środku. Kwiaty są odwrócone o 180 stopni w porównaniu z kwiatkami innych motylkowych. 

Ciekawostka: W Indiach kwiaty klitorii uważne są za symbol bogini Durgi, niezwyciężonej w boju, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „niezwyciężona”.

Durga

Klitoria – właściwości prozdrowotne

Od wieków klitoria była stosowana jako środek wzmacniający pamięć, nootropowy, przeciwstresowy, przeciwlękowy, przeciwdepresyjny, przeciwdrgawkowy, uspokajający. Co jednak mówią nam badania naukowe?

Co ciekawe, w Ajurwedzie wykorzystywane są nie tylko kwiaty tej rośliny, a także korzenie, nasiona i liście, stosowane od dawna jako środek wzmacniający mózg, pamięć i inteligencję.

Klitoria stanowi przedmiot badań naukowców na całym świecie. Ekstrakty, czyli wyciągi wodne czy alkoholowe, wykazały szeroki zakres działań farmakologicznych, w tym przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, miejscowo znieczulające, przeciwcukrzycowe czy hamujące agregację płytek krwi i rozkurczające mięśnie gładkie naczyń. W działaniu przeciwdepresyjnym upatruje się wzrost poziomu noradrenaliny w synapsach. Jednak potrzebne są dalsze badania w tym zakresie, aby zrozumieć mechanizm działania podobny do antydepresantów. Klitoria wykazuje również właściwości nootropowe czyli poprawiające funkcje poznawcze, a w szczególności pamięć, motywację czy kreatywność.

Klitoria – zastosowanie

Klitoria ternateńska spożywana jest popularnie w postaci naparów (Butterfly Pea Tea) o pięknej niebieskiej barwie. Jednak w przemyśle spożywczym czy we współczesnej gastronomii stosowana jest również jako naturalny barwnik.

Bibliografia:

  1. Jeyaraj, E.J., Lim, Y.Y. & Choo, W.S. Extraction methods of butterfly pea (Clitoria ternatea) flower and biological activities of its phytochemicals. J Food Sci Technol 58, 2054–2067 (2021). https://doi.org/10.1007/s13197-020-04745-3
  2. Neda, G. D.; Rabeta, M. S.; Ong, M. T. Chemical composition and anti-proliferative properties of flowers of Clitoria Ternatea. International Food Research Journal . 2013, Vol. 20 Issue 3, p1229-1234
  3. Evaluation of Antidepressant-like Effect of Clitoria ternatea Linn. Mittal Shruti, Gupta Prashant, Nigam Vijay. Research Journal of Pharmacy and Technology, 2021, Volume : 14, Issue : 12, Article DOI: 10.52711/0974-360X.2021.01113.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *